Прочитај ми чланак

ПОТВРЂЕНО Бундестаг: Немачка разматра слање војске у БиХ,захтев стигао из Сарајева

0

У Бундестагу је и званично потврђено - Немачка разматра слање војног контингента у Босну и Херцеговину, у оквиру ЕУФОР-а.

Берлин то правда забринутошћу за мир и стабилност БиХ.

„Поздрављамо јачање војне мисије у БиХ и разматрамо укључивање Војске Немачке у тој операцији. Немачка је забринута због планова о сецесионизму. То је напад на јединство, мир и стабилност БиХ, западног Балкана и Европе“, рекла је Ана Лирман, државна секретарка за Европу у немачком Министарству спољних послова на седници Бундестага посвећеној БиХ.

Повратак немачких војника у БиХ, где су већ били до 2012. године, током посете Берлину тражио је члан руководства Представничког дома Пaрламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић, преноси РТРС.

О томе бар званично није било речи током боравка шефице немачке дипломатије Сарајеву у марту ове године, наводи РТРС и додаје да се, ипак, спекулише да би немачки војници могли бити распоређени уочи избора у БиХ 2. октобра.

ЕУФОР је већ појачао контингент са додатних 500 војника из Словачке, Румуније, Аустрије и Бугарске.
Како подсећа РТРС, у новембру ће Савет безбедности УН одлучивати о продужењу мандата ЕУФОР-а што у светлу затегнутих руско-европских односа може бити спорно, пренео је Танјуг.