Прочитај ми чланак

Послушајте: Вучић се ванредно обратио нацији због коронавируса и одласка у Немачку

0

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас, у четвртак увече 12. марта, нацији на јавном сервису како би саопштио најновије информације о мерама против заразе која се шири по целом свету, па и у Србији.

– Сматрао сам веома важним да вам се обратим. Оно што грађане највише брине јесте здравље људи. Улагали смо много новца, спремнији смо дочекали ове најтеже изазове у односу на велики број земаља. Неће нам бити лако у недељама које долазе. Имаћемо више случајева заразе, имаћемо теже случајеве, изгубићемо животе људи. То можемо само уједињени и јединствени. Имаћемо две врсте битака које морамо да победимо. Најтеже ће бити најстаријим грађанима. Два кризна штаба биће формирана. На челу једног биће Ана Брнабић, председница Владе, на челу другог ћу бити ја. Један ће бринути о здрављу људи, а други о отклањању економских мера. Још једну меру смо донели, а то је да на постојеће повећање здравственим радницима подигнемо плату за још 10 одсто од 1. априла – рекао је председник Вучић.

Он је нагласио да нема потребе за паником.

– 350 респиратора смо имали 2009. године. Сада их имамо 1008. Нису сви заражени на респираторима, тренутно је само један на прикачен на ову машину. Молим пензионере да избегавају места где има много људи. Нека остану дисциплиновани и нека се стрпе још четири, пет недеља. Кућна изолација ће бити најчешћи вид лечења, али Инфективна клиника у Београду бавиће се само коронавирусом, посебно одељење КЦ Ниш и посебно одељење КЦ Нови Сад. Имамо свега довољно, и хране и болничког материјала, постеље.

Немојте куповати вишак намирница, мораћете да бацате. Верујте својој држави. Школе ћемо затворити када буде струка рекла да треба да се затворе. Није их затворила Словенија, није их затворила Велика Британија, а имају много више заражених. Неко мора и да ради, да производи то што ви купујете – рекао је Вучић.

Три установе надлежне за лечење у Србији

Од сутра ће само три установе у Србији бити надлежне за лечење од корона вируса, најавио је председник Вучић.

Инфективна клиника у Београду од сутра је једина задужена за лечење од корона вируса. То је она клиника која је остављена у најстрашнијем стању, а за коју сам недвно положио камен темељац. Такође, биће надлежни за корона вирус Клинички центар у Новом Саду и Нишу, објаснио је Вучић у обраћању грађанима.

То су три места која ће посебно да се баве корона вирусом, а Инфективна клиника у Београду бавиће се само корона вирусом“, додао је он.

Казао је да држава има довољно капацитета, постеља и свега другог.

Истакао је и да хране, што се војске тиче, има више него икада.

Војска има хране да може 100.000 да нахрани, а наша армија је мања. Све ратне и мирнодопске залихе су препуне. Домаћински смо управљали земљом, боље него многе у ЕУ“, подвукао је он.

О изборима после Берлина

Председник Вучић најавио је да ће после посете Немачкој позвати представнике свих изборних листа које планирају да учествују на изборима, на разговор о томе како организовати кампању и у ком тренутку и да ли је потребно за пет, 10, 15 дана померити изборе.

Вучић је приметио да се све политичке странке које желе да учествују на изборима, осећају нелагодно да говоре о изборним темама.

– Отворени смо и договорићемо се са свим политичким субјекитма – истакао је он.

Председник је нагласио да у овом тренутку не постоји ништа важније од тога да сачувамо здравље људи и да се изборимо за животе, за сваког човека.