Прочитај ми чланак

После Вучићеве изјаве да нема НАТО снага у Србији, Руси питају:Зар КиМ није Србија

0

Председник Србије Александар Вучић сматра да на територији Србије нема НАТО снага. Он је то изјавио 16. марта на конференцији за новинаре у Београду а пренела агенција Тањуг.

„Србија је једина држава у региону која није чланица НАТО-а и на чијој територији се не налази НАТО. Босна и Херцеговина није у НАТО, али НАТО јесте у Босни и Херцеговини“, рекао је Вучић на питање новинара да прокоментарише страхове других лидера у региону да Србија купује оружје за своју војску, преноси руски ИА РЕКС.

Foto: Printscreen IA REKS

„Колико видим сви су наоружани, а бацају паре као пијани гости на свадби“, додао је Вучић.

ИА РЕКС подсећа Вучића да на територији српске јужне покрајине Косово и Метохија делују међународне „Снаге за Косово“ (КФОР) под вођством НАТО-а, задужене за обезбеђење стабилности у овом региону Србије од 12. јуна 1999. године на основу релевантне резолуције Савета безбедности УН. У близини косовског града Урошевца налази се војна база америчког контингента у оквиру мисије Кфора, у којој је смештен штаб Мултинационалне оперативне групе Исток под командом Сједињених Држава. База је почела да се гради након завршетка бомбардовања Југославије и увођења НАТО контингента на Косово.

У Босни и Херцеговини, НАТО подржава планирање, логистику и управљање операцијом Алтеа коју води ЕУ. У земљи наставља да делује војни штаб Северноатлантске алијансе.