Прочитај ми чланак

После свађе на Острогу, Абазовић нуди компромис

0

У сусрет данашњој седници Скупштине Црне Горе, где се очекује да нову већину формирају странке победнице недавних избора, извори Нова.рс наводе да је дошло до предлога да председник Скупштине не мора да буде председник Демократа Црне Горе Алекса Бечић, већ потпредседник те странке Момо Копривица.

“Дритан Абазовић, лидер коалиције ‘Црно на бијело’, спреман је на компромис како би се умирили лидери ДФ Андрија Мандић Милан Кнежевић и Небојша Медојевић. Он је предложио да нико од лидера странака не дође на челне функције и да нема проблема са тим да Момо Копривица буде председник Скупштине. У том случају Абазовић и Бечић би остали посланици, што су истакли да им није проблем”, наводи извор нашег портала.

Foto: Printscreen/Facebook/Vijesti

Наша саговорник подсећа, да је претходног дана Кнежевић јавно обећао у име Демократског фронта да ће подржати председника Скупштине из редова Демократа Црне Горе и да ће дати потпис да лидер коалиције “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић буде мандатар.

“У случају да то не ураде, знаће се да одређени посланици Демократског фронта под утицајем Вучића опструисали формирање нове владе”, сматра наш извор.

“Медојевић, Кнежевић и Мандић траже писану потврду да не могу да буду део извршне власти”

Наш извор наводи да се против Медојевића, Мандића и Кнежевића води судски поступак, те да је из Европске уније и Сједињених Америчких Држава стигла порука да људи против којих се води судски процес не могу да буду део извршне власти.

“Они су тражили да им се написмено да они не могу да буду министри”, наводи наш саговорник.

Подсетимо, претходног дана је у манастиру Острог одржан састанак митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа будимљанско-никшићког Јоаникија са носиоцима листа и политичким лидера досадашњих опозиционих партија.

Састанку су присуствовали носилац изборне листе “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић, лидер коалиције “Црно на бијело” Дритан Абазовић, лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, представници Демократске Црне Горе као и председник СНП-а Владимир Јоковић.

Како наводи извор Нова.рс, повод састанка била је жеља представника СПЦ да помогну у превазилажењу проблема који последњих дана отежава договор око формирања будуће црногорске Владе. Како наводи наш саговорник, проблеми су настали око тога што део коалиције сматра да званични Београд преко ДФ отежава договор о новој влади.

Кнежевић викао на Амфилохија

Како сазнајемо, Мандић и Кнежевић инсистирали су на томе да сви лидери опозиције у јавности искључиво у позитивном смислу помињу председника Србије Александра Вучића. Мандић је замерио лидеру изборне листе “За будућност Црне Горе” Здравку Кривокапићу недавне изјаве о председнику Србије, и тражио је од њега да упути Вучићу извињење, док се његов партијски колега Милан Кнежевић све време повишеним тоном обраћао митрополиту Амфилохију.

“У једном тренутку толико је викао на Митрополита да је одскакивао са столице”, рекао нам је извор са лица места.

Наш извор истиче да је у једном тренутку, Кнежевић из непознатих разлога напустио састанак лидера опозиције и отишао са Острога.

“У бројним медијима под контролом режима у Србији, у току ноћи појавиле су се информације да је проблем у коалицији настао ‘због уцена Абазовића и Бечића’. О томе нема ни говора. Абазовић и Бечић немају никаквих услова. Они су за премијера предложили професора Здравка Кривокапића, али томе су се представници ДФ-а, Мандић и Кнежевић жестоко успротивили“, навео је извор Нова.рс.

Абазовић се одрекао министарске позиције

Како сазнајемо, Абазовић је, као компромисно решење, предложио да ни он сам не добије министарску позицију у новој црногорској влади, али ни то, како каже наш саговорник, није задовољило лидере Демократског фронта.

“На бројним вибер и фејсбук групама процуреле су информације о састанку под Острогом. Сазнали смо да су бројни грађани упутили апел за окупљање сутра испред црногорског парламента, како би представницима ДФ-а послали поруку да неће дозволити да због својих позиција у будућој Влади украду победу коју је народ добио на претходним изборима. Сутра Црну Гору чека дуг дан”, наводи извор Нова.рс.