Прочитај ми чланак

После сусрета с Орбаном, Вучић променио став о мигрантима?! „Више неће моћи“

0

Председник Србије Александар Вучић борави у Будимпешти, где учествује на трилатералном самиту Мађарске, Србије и Аустрије, одакле се обратио новинарима.

Председник Србије са Орбаном и Нехамером разговара о мигрантској кризи, а тема о којој Нехамер разговара са мађарским колегом и Вучићем јесте заједничка акција против организованог криминала и кријумчарења.


„Желим да изразим захвалност нашем домаћину Орбану на гостопримству, јер увек има довољно храбрости да покрене важна регионална питања“, рекао је Вучић.

„Данас смо разговарали о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо. И енергетика и финансијска ситуација… Сви смо притиснути. Знамо сви колико ће тешко бити премостити јесен, зиму, а богами и пролеће. Мислим да ће још гора бити следећа зима“, навео је Вучић.

Говорило се о миграторном политиком.

„Србија ће се до краја године значајно ускладити са визном политиком УН“.

Како каже, Србија је специфичан случај, јер имамо раст доласка избеглица, који не само да долазе из Израела, Пакистана и осталих земаља, већ и из Русије и Украјине.

„То је не мали терет, за једну малу земљу. Причали смо о миграцијама, и желим да обавестим све да ће се Србија до краја године ускладити са визном политиком Европске Уније. Србија неће моћи да се користи као долазна земља…Србије неће бити паркинг за мигранте. Људи у београду не знају са колико проблема се дуочава наша полиција, и сада смо решили да заједничким радом помогнемо и Аустрији и Мађарској и Србији“, додао је Вучић.

„Решили смо да покушамо да заједничким радом помогнемо и Мађарској и Аустрији и Србији. Већ за неколико дана, 7. октобра, у Београду ћемо потписати споразум, а онда направити и акциони план“.

„Србија ће бити одговорна и озбиљна, и то ћемо успети да учинимо. Данас смо, говорећи о свим темама добро разумели и једне и друге. Ту смо да се помажемо. Биће проблема са храном, неке земље ће бити на ивици гласи, и мораћемо да обезбеђујемо подршку једни другима – каже председник Србије.

Орбан: Нисмо задовољни

Премијер Мађарске Виктор Орбан, рекао је да нису задовољни са ситуацијом са мигранитма, али како је истакао, мађарски и српски граничари и воде борбу у спречавању илегалне миграције.

„Можемо само похвално говорити, али упрскос томе, ситуација је све тежа. Пажња је фокусирана на то. Ту је са једне стране руско-украјински рат, проблематика енергената и санкција. Нема довољно усмерене пажње на миграцију. Сада смо учинили покушај да се суочимо са том ситуацијом, и зато смо инцирали сусрет. Ми имамо две ситуације, ратом је дошло доста избеглица, а и наша јужна граница је под опсадом, где је било много покушаја илегалних миграција“, рекао је Орбан.

„За Аустрију важно безбедносно питање“

Канцелар Аустрије Карл Нехамер, такође се захвалио на гостопримству, наводећи да је данашње дешавање важна прилика за решавање озбиљног питања.

„Примили смо 70. 000 избеглица из Индије, Бангладеша и Пакистана. Аустрија пружа уточиште за 80.000 Украјинаца, и за Аустрију је ово важно безбедносно питање“, каже Нехамер.