Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ СРАМНОГ ХАПШЕЊА Новинарки Анђели Ђикановић укинут притвор

0

Новинарка је ухапшена свега пар сати након што је објавила текст "ФОС сазнаје: Припадници РОСУ на располагању Црној Гори за Бадњи дан"

Судија за истрагу подгоричког Основног суда Миладин Пејовић укинуо је притвор Анђели Ђикановић.

Тужитељка Ана Калезић тражила је одређивање притвора због чињенице да је „осумњичена новинар и да је као новинар очигледно изношењем лажних вијести на порталу електронског ФОС медиа изазвала панику међу грађанима“.

Тужитељка је притвор тражила и због чињенице да је „Ђикановић дужи низ година новинар и да је тако очигледно стекла бројне конекције и познанства међу лицима која се баве јавним информисањем и да јој је поред неспорног престанка радног односа доступан већи број медија преко којих може да објављује текстове истог или сличног типа“.

„За одређивање притвора по наведеном притворском основу потребно је да постоје посебне околности које указују да ће осумњичена поновити кривично дјело. Наиме, околности наведене у предлогу за одређивање притвора по налажењу овог судије не доводе до реалног и објективно утемељеног закјључка да ће осумњичена у случају одбране са слободе поновити кривично дјело јер се за постојање овог законског притворског основа траже посебне околности, а којих у конкретном случају нема јер осумњичена до сада није кривично осуђивана нити се против ње воде други кривични поступци“, навео је Пејовић.

Бивша уредница и новинарка ФОС медиа ухапшена је јуче због кривичног дјела изазивање панике и нереда.

Новинарка је ухапшена свега пар сати након што је објавила текст „ФОС сазнаје: Припадници РОСУ на располагању Црној Гори за Бадњи дан“.

Пола сата касније Влада Црне Горе и Управа полиције демантовали су те наводе, а редакција „ФОС медиа“ извинила се читаоцима објашњавајући да им није био циљ изазивање панике код грађана.

Ђикановићева је након хапшења дала отказ у том медију, а пред тужитељком Аном Калезић негирала је кривично дјело које јој се ставља на терет и казала да циљ текста није био изазивање панике већ објективно информисање јавности.