Прочитај ми чланак

После смејања и ракије – Вучић: Очекујем да многи остану без својих вољених

0

Председник Србије Александар Вучић истакао је на конференцији за медије после састанка кризног штаба да ће смртних случајева у Србији од коронавируса сигурно бити, а да ће држава и институције чинити све тако нешто сведу на минимум.

– Очекујемо да многи остану без својих вољених, а наш је циљ да то смањимо – рекао је Вучић у обраћању новинарима, као и то да нико не треба да брине за основне животне намирнице.

– Да годину дана немамо ништа ново што би неко урадио, да немамо никакве нове производе, имамо довољно залиха и никаквих проблема неће бити са основним намирницама, уљем, пшеницом, брашном. Спречићемо извоз намирница за најмање 30 дана. Дезинфекциона средства одлуком Владе такође нећемо моћи да извозимо – рекао је он.

Додао је да је коронавирус опустошила многе продавнице широм света, али да се у Србији то неће десити.

– Бечке, њојоршке продавнице су испражњене. У Луксембургу нема ништа. Нико код нас неће остати гладан, у то нема никакве сумње. Јуче је био најгори дан од 1987. што се тиче стање берзи. Очекује се да се то настави. Огроман је број мртвих у Западној Европи, највише у Италији и Шпанији. Наша срца су уз братски италијански народ и желим им да изађу из ужасне кризе у којој се налазе – рекао је.

До сада, каже Вучић, имамо 41 зараженог, нема сумње да ће их бити још.

– Добра вест је да је њих 20 на болничком лечењу, а само један је на респиратору. Ово није као колера или куга, како мисле новинари. Смртност у Италији од рођења до 29 година је нула, ниједан случај. Од 30 до 50 је 0,6. Највише је драматично од 60 надаље, као и преко 70 и 80 година.

„Старији да не излазе напоље“

Замолио је пензиноере да не излазе чак ни до продавнице, а да замоле млађе да им доставе шта им треба.

– Молим старије суграђане да не излазе на улице, молим људе из геронтолошких центара да не пуштају пензиноере да иду у продавнице. Нека им млађи то донесу, узму новац, врате новац и крај приче. Молим пензинере да не излазе. Ваши животи су у питању, останите код куће, а ми ћемо наћи начин како да вам доставимо намирнице. Нико неће да умре од глади, хране има довољно – поновио је.

„Имамо седам милиона председника, сви све знају“

– У нашој земљи има седам милиона председника и сви знају најбоље шта треба да се ради. У страху су велике очи. Људима су сви криви када се нешто дешава. Позивам људе да будеми уједињени. Ја сам овде и кључне одлуке ћу да доносим које ћете видети у наредним данима. Доносићу најтеже одлуке као што сам их доносио претходним седам година. Када ми је лепо да вас водим кад примам награде од Путина и Меркел, биће ми задовољство да будем ваш председник и у тешким тренуцима када нас задеси нека пошаст – рекао је Вучић.

„Респиратори су од данас државна тајна“

На новинарско питање о респираторима, прописно се изнервирао.

– Шта вас брига одакле респиратори. Респиратори су од данас државна тајна. Пишите шта хоћете ви из тупаве политичке олигархије, а ми ћемо да чинимо све за наш народ.