Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ Додик: Оставка Харадинаја фарса, нови притисак на Вучића

0

Након што је Харадинај изненада дао неопозиву оставку, председник Србије Александар Вучић хитно се састао се с председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, како би размотрили новонасталу ситуацију и последице те одлуке.

screenshot

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да му данашња оставка премијера Косова Рамуша Харадинаја „личи на фарсу“ која би требало да буде основа за „додатни притисак на Србију и председника Александара Вучића“.

Додик је за „Дневник“ РТС подсетио да Харадинају није пресуђено у хашком Трибуналу, а сада је „позван на нешто што би требало да буде слично“.

Додик је изјавио да је Вучићу рекао да „сви заједно овоме треба да посветимо више пажње“ и да народ, поготово у Републици Српској, очекује да се „косовско решење постави као свесрспко“.

По његовим речима, не може решење да буде да један народ има сва права на штету државе Србије, а да један део народа, као што је у Републици Српској, „мора да ћути и трпи тортуру међународног фактора“.

Он је рекао да око Вучића треба да се окупе сви политички, национални и државни фактори у Србији.

„Међународна заједница ће по устаљеном обичају рећи ту морате и ви нешто да учините“, рекао је Додик.

Он је оценио да је Вучић „тврд преговрач“ и да неће ништа учинити на уштрб српских националних интереса.

„Мора се тежити компромису, али он мора бити општеприхватљив“, рекао је Додик.

Поводом оставке Харадинаја, раније вечерас се Додик у Београду састао с Вучићем и његовим сарадницима. Београдски медији пренели су да би Вућић сутра требало да изнесе став о оставци премијера Косова.

Харадинај је оставку поднео пошто је добио позив да у својству осумњиченог буде испитан пред Специјалним судом за злочине ОВК.

Иако је и Александар Вучић најавио да ће дати изјаву након састанка са Додиком, којем су присуствовали и и министри војске и полиције Александар Вулин и Небојша Стефановић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, предомислио се.

Уместо вечерас како је прво најавио, председник Србије Александар Вучић је оглашавање поводом оставке Рамуша Харадинаја померио за сутра, када би требало да се обрати нацији.