ПОСЛЕ ОТКАЗИВАЊА ЛИТИЈЕ Митрополија: Служиће се молебан на Цетињу!

0

Црквена општина цетињска саопштила је да је уважила сугестију Управе полиције и отказала литију на Цетињу, али да ће молебан бити служен у Цетињском манастиру, како је и било најављено.

„Како се не би доприносило мржњи међу браћом, а да се не би угрозило достојанство литија и прелепе слике које ових дана долазе са улица црногорских градова, које би пале у сенку полицијских кордона на Цетињу и евентуалних инцидента, литија на Цетињу засад неће бити одржавана“, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморска.

Како наводе, литија је требала да протекне у миру и достојанствено у непосредној близини Цетињског манастира до Ћипура, где се сваке суботе одржава Служба Божија.

„Њен циљ је требао да буде исто оно што је циљ свих молитвених окупљања ових седмица: молитва за мир, братску слогу и љубав, која је нарушена доношењем безаконог прописа о слободи вероисповиести“, објашњава се у саопштењу.

У Митрополији кажу да је сугестија Управе полиције прихваћена јер Митрополија ради у добробити свих грађана Цетиња и Црне Горе.

„Аргументација Полиције је била да су у поседу поузданих информација да би у току Литије могло доћи до озбиљног нарушавања реда и мира, те да би за њено одржавање морале бити ангажоване бројне полицијске снаге. Митрополија је упознала Полицију да са стране Цркве, као ни и у другим градовима, не би били иницирани никакви инциденти“, закључује се у саопштењу.