Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ ОДЛАСКА САШЕ ЈАНКОВИЋА: ПСГ позвао грађане на протест сутра у Београду

0

Члан Извршног одбора Покрета слободних градјана (ПСГ) Александар Оленик позвао је данас све чланове и присталице ПСГ и Градјанског блока 381 да учествују на протесту "Стоп крвавим кошуљама", који ће бити одржан сутра у Београду.

„Сматрамо да су сутрашњи протести несумљиво градјански, зато што су организовани путем друштвених мрежа, а ми имамо право и обавезу да учествујемо у њима, због политичког убиства (лидера Градјанске иницијативе Слобода, демократија, правда) Оливера Ивановића, физичког напада на (лидера Левице Србије) Борка Стефановића, покушаја убиства новинара Милана Јовановића, симулираних и лажних избора у Лучанима и надолазећег фашизма у Србији“, рекао је Оленик за агенцију Бета.

Он је рекао да ће ПСГ до краја јануара или почетка фебруара организовати ванредну скупштину покрета, током које ће изабрати ново руководство странке.

Он је додао, после протеста, 28. по реду испред зграде Председништва, током кога ПСГ поставља питања председнику Србије Александру Вучићу, да ће се та скупштина одржати након празника, као и да је потребно време за њену техничку организацију.

„Скупштина је дефинисана Статутом покрета, биће одржана исто као и претходна. Тек када се промени статут, који ћемо вероватно мењати, можемо да одржавамо скупштину по неким другим правилима“, казао је Оленик.

Заступник ПСГ Раде Вељановски је навео да тај покрет има комплетна руководства и форуме, да ће на скупштини одлучити ко ће бити нови председник, као и да ће потенцијално увести и „неке друге промене у раду“.

„Иако смо остали без досадашњег лидера ПСГ и Грађанског блока, ми смо решили да опстанемо, зато што смо потпуно уверени да у Србији има довољно грађана којима је оваква политичка опција неопходна, која се залаже за демократску, градјанску, проевропску уређену Србија у којој се поштују људска права“, изјавио је Вељановски.

Он је рекао и да су се на протестима до сада окупљали „због питања и транспарената“, а да су се данас окупили због страха одредјеног броја симпатизера „да ће тај покрет престати да постоји“.

„Ту смо да виде да нас има, кажем да ће нас бити све више, ми смо одлучили да трајемо“, казао је Вељановски.

Окупљени симпатизери су, као и раније, носили велики транспарент на којем је писало „Ко је убио Оливера Ивановића“, али и неколико мањих са питањем „Ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића“, „Ко таблоидима даје информације из истрага“, „Ко црта мете на челу политичким противницима“.