Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ ЊИХ ПОТОП Тајни уговори које је склопила Влада Србије на рачун народа

0

Тајни уговор који је Влада Србије потписала са норвешком консултантском фирмом "Rystad energy" само је један у низу оних чији се садржај крије од очију јавности. Власт на челу са Александром Вучићем у последњих неколико година највеће инфраструктурне пројекте гради склапајући међудржавне споразуме са фирмама из Русије, Кине, Уједињених Арапских Емирата, Француске, Немачке... На тај начин, избегнути су тендери, конкурентност цена и онемогућен увид грађана у трошење њиховог новца.

Вредност тако уговорених пројеката у Србији мери се у милијардама евра!

Влада Србије склопила је почетком септембра тајни уговор с норвешком фирмом „Рyстад Енергy“ о консултантским услугама за енергетски сектор. Уговор с овом фирмом, у који је Нова.рс имала увид, склопљен је директно, без расписивања јавне набавке, а потписао га је министар финансија Синиша Мали. До 15. новембра, како је предвиђено договором, Србија (сиромашан народ) ће норвешкој приватној фирми платити најмање 1,55 милиона долара, и то само за део посла.

Документ под називом: „Подршка Републици Србији у решавању тренутне енергетске кризе у изради дугорочне енергетске стратегије за земљу“ у име Владе Србије потписао је министар финансија Синиша Мали.

На овај документ стављена је ознака „строго поверљиво“, као и на закључак, којим је цео посао потврђен и који је Влада Србије у техничком мандату усвојила на седници 1. септембра 2022. године.

Министарство финансија Владе Републике Србије тада је добило задужење да припреми предлог како да се обезбеде средства за овај посао, а новац ће затим бити исплаћен, како се наводи у тачки 7. закључка, са рачуна Генералног секретаријата владе.

Занимљиво је да се на крају закључка Владе Србије, у тачки 8, наводи да „овај документ, ради реализације, треба доставити Генералном секретаријату Владе и Министарству финансија, а само ради информисања ресорном Министарству рударства и енергетике.

Објављивање садржаја уговора на порталу Нова.рс изазвало је праву панику у Влади Србије, па је премијерка Ана Брнабић најавила да ће бити покренута процедура како би се испитало ко је из Владе Србије медијима дао на увид документ који је на седници усвојен као строго поверљив.

Истина је да ово није ни први, ни последњи такав документ. Држава их веома често склапа…

Ер Србија

Влада Србије и авио компанија Етихад из УАЕ, потписали су 2013. године споразум којим је ЈАТ престао да постоји, а наследила ју је “Ер Србија”, новооснована компанија са уделом у власништу од 51 одсто колико има Србија и 49 одсто колико има “Еtihad аirways”.

Споразум је, 1. Августа 2013. у име српске стране потписао Александар Вучић као потпредседник Владе.

Финансијски детаљи нису били познати. Све до годину дана касније, док БИРН није обавио нацрт уговора између Владе Србије и “Еtihad airways” и открио да је држава Србија за 51 одсто власништва у новоформираној “Ер Србија” платила вишеструко у односу на партнера из УАЕ.

Београд на води

Један од пројеката који се гради уз међудржавни споразум је Београд на води.

Уговор о градњи „Београда на води“, закључен на основу споразума Србије и Уједињених Арапских Емирата. Јавност до данас није упозната колико је тачно новца грађана Србије уложено у овај пројекат.

Аутопут “Милош Велики”

Изградња аутопута “Милош Велики” такође је део међудржавног споразума са Кином. Реч је о деоници Обреновац – Љиг на коридору 11. Његова градња почела је још 2010, у време бивше власти, када су тај пројекат радиле српске фирме.

Међутим, због лошег квалитета радови на једном делу те деонице, који су грађани већ платили 75 милиона евра, кренули су испочетка. Овај посао, Шандонг је добио на основу међудржавног споразума, односно без јавног тендера, а кинеска компанија за ову санацију ангажовала је фирму Енергопројект – нискоградња као подизвођача.

Руси и Кинези граде пруге

И пруга Београд – Будимпешта гради на основу међудржавних споразума и то са Кином и Русијом, а пројекат се финансира из кредита руских и кинеских банака. Ова траса има три деонице.

Метро Французима и Кинезима

Један од најскупљих пројеката је изградња метроа у Београду, а недавно смо сазнали да ће нас коштати не 4,4 милијарде евра, како је најављено, већ шест милијарди евра.

И није само спорна цена. И за овај скупоцени пројекат неће бити тендера, већ ће се реализовати преко међудржавних споразума са Кином и Француском.

Аутопут Београд – Сарајево Турцима

И аутопут Београд – Сарајево градиће се преко међудржавног споразума и то са Турском. Извођач радова није изабран на тендеру, већ је посао добила турска приватна компанија “Ташјапи”.

Концесија за Аеродром „Никола Тесла“

Францускa  приватна компанија „Ванси“ преузела је управљање Аеродромом „Никола Тесла“ 22. децембра 2018. године, након закључења уговора 22. марта исте године.

Јавност од тада чека да се обелодани цео уговор о концесији, али и студију оправданости уласка у концесију.

Споменик Стефану Немањи

Велика фама подигла се својевремено и око споменика Стефану Немањи.

Медији су тражили да градска власт саопшти колико су грађани Србије платили изградњу споменика и платоа око њега, међутим, тадашњи градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да ће до 2023. (крајњи рок) Влада Србије укинути ознаку тајности са докумената о изградњи, чиме би било омогућено објављивање детаља и цене тог пројекта.

Да је цена тајна накнадно је у неколико наврата рекао и бивши заменик градоначелника Горан Весић. Медији су накнадно дошли до информације да споменик кошта чак девет милиона евра.