Прочитај ми чланак

После Лукашенка, Вучић издао и брата Сија

0

Вучић је споразумом који је јуче у Вашингтону потписао окренуо леђа Кини и свом "брату Сију". Највећи економски и геополитички такмац САД и Европске уније и највећи трн у оку јесте управо Кина, а овим уговором Србија ће 5Г технологију, чији је главни произвођач управо Кина, забранити.

– Обе стране ће забранити коришћење 5Г опреме која се набавља од непоузданих продаваца у својим комуникационим мрежама. Уколико таква опрема већ постоји, обе стране ће је уклонити у догледном времену – наводи се у уговору о Економској нормализацији који су јуче у Белој кући потписали Вучић и Хоти.

Овим се рат између Кине и САД и трка ко ће доминирати на тржишту 5Г технологије преломио изгледа на Србији. А Вучић се потписивањем овог споразума поново повиновао интересима јачег, не размишљајући о економским последицама овог потеза.

Под притиском САД, неке земље су престале да користе Хуаwеи телефоне или су наложилле својим компанијама да избегавају Хуаwеи технологије. Телеком Србија, међутим, тренутно ради на пројекту са кинеском компанијом Хуаwеи на пројекту који кошта 150 милиона евра, а који треба да обезбеди брзи интернет у Србији.

Направљен је и споразум између Министарства унутрашњих послова и компаније Хуаwеи који предвиђа увођење интелигентог видео надзора у Србији. Има преко 70 локација на којима су постављене Хуаwеи камере са технологијом препознавања лица, а према појединим очекивањима требало би да их буде око 1.000 на око 800 локација у Београду.

Шта ће се након овог заокрета у уговору догодити са кинеским технологијама у нашој земљи није јасно.

– Забраном употребе 5Г опреме, а јасно је да се то односи на Хуаwеи, „независни и суверени“ Вучић на захтев Америке окреће леђа Кини, једном од највећих стратешких партнера Србије, која доследно брани позицију Србије у СБУН и не признаје независност Косова. Апсурд сервилности – написао је на свом налогу председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Према уговору је предвиђено да ће, како косовска тако и српска страна, 5Г опрему морати да уклоне у што краћем временском року. Ово се индиректно односи и на камере које је произвео управо Хуаwеи, а које су постављене широм српске престонице.

Чак ни сва кинеска улагања у Србију нису била довољна пред жељом Трампове администрације да из Србије протера оно што у својој кампањи против кинеске технологије коју називају „индустријском и интелектуалном крађом и шпијунажом“.

Кинеске власти ове наводе САД упорно демантују и тврде да се ова кампања против њих води зато што не постоји ниједна америчка компанија која ову технологију може да понуди по тако ниској цени.

Србија је недавно подржала декларацију ЕУ којом се осуђују нерегуларни избори и насиље режима у Белорусији која је узбуркала јавност.

На тај начин, власти у Србији окренуле су леђа „великом пријатељу“ Александру Лукашенку, а о феноменалним односима две земље редовно је до сада говорио и председник Александра Вучић, који је у децембру прошле године угостио белоруског лидера. На примеру односа са Лукашенком, а сада и са кинеским председником Си Ђинпингом, реч пријатељство код председника Вучића нема изгледа нема никакву вредност.

О томе колико овај уговор о Економској нормализацији говори о Вучићевом односу према грађанима Србије и нашим интересима сувишно је и говорити.