Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ КУМАНОВА: Харадинајев брат спрема напад на Србе у Северној Митровицу

0
daut-haradinaj005_f

Непосредно повезан са терористима: Даут Харадинај (Фото: Танјуг)

Даут Харадинај, рођени брат Рамуша Харадинаја, непосредно се доводи у везу са организовањем терористичких група на северозападу Македоније.

Управо су то групе које су извршиле крвави напад током викенда у Куманову, гласе оперативна сазнања из извештаја српских безбедносних служби који је достављен Влади Србије.

Безбедносне службе наводе и да су, због повезаности албанских екстремиста у региону и њиховог заједничког циља велике Албаније, могући покушаји дестабилизације на југу централне Србије и српским срединама на КиМ по истом сценарију, због чега се предузимају одговарајуће мере.

Тачи и Рама у базену

„Донекле је и изненађујуће одсуство реаговања Рамуша Харадинаја и Алијансе за будућност Косова на догађаје у Куманову. Са друге стране, Хашим Тачи је током последњих догађаја у Куманову заједно са албанским премијером Едијем Рамом боравио у албанском летовалишту Саранда“, прецизира се у извештају српских безбедносних служби који је јуче достављен Влади Србије.

 – Албански екстремисти на подручју Косовске Митровице планирају да у наредним данима на северу КиМ изазову инциденте усмерене према српским радницима и згради Канцеларије за КиМ, која је у близини Ватрогасног дома – сазнања су из извештаја.

Са нападима у Куманову доводе се у везу Хамди и Мирсад Ндрецај, бивши припадници ОВК и ОНА. Ослободилачка национална армија (ОНА) и Ндрецај су и званично преузели одговорност за догађаје.

„Под Харадинајевим непосредним утицајем су терористи чланови фамилије Ндрецај, међу којима је и Мирсад Ндрецај звани НАТО, затим Сами Укшини звани Сокољи, Бег Ризај. Међу члановима ове групе има и генерала ОВК који су својевремено деловали у дреничком региону и у то време били под директном командом Даута“, пише у извештају.

Даут Харадинај, према истом извору, “планира да у наредном периоду поднесе оставку на све политичке функције у братовој странци Алијанса за будућност Косова, укључујући и место посланика у окупаторско-шиптарској Скупштини Косова и то због његовог наводног скорог кривичног процесуирања на Косову“.

„Оперативни подаци указују да су представници САД практично дали зелено светло македонској полицији за отпочињање антитерористичке акције у Куманову. Опет, такође се располаже подацима да је терористима благовремено јављено о отпочињању акције, што је за последицу имало жртве међу полицајцима…

Ипак, македонске безбедносне службе не искључују ни могућност међународног утицаја, пре свега САД, којим ова влада (премијера Груевског) не одговара због исувише самосталног односа према Русији и Турској“, наводи се у извештају.

Извор: blic.rs