Прочитај ми чланак

ПОСЛАНИЦИ КОЈИ БИ ДА УКИНУ Специјални суд на „црној листи“

0

Приштина -- Укидање Специјалног суда за злочине ОВК је тема која сваког дана заокупља пажњу и изазива узнемирење дипломатског кора на Косову.

Неке земље су већ предузеле конкретне мере да би спречиле укидање тог суда, пише портал Gazetаеxpress.com

EPA/Valdrin Xhemaj

„Иницијатива 42 посланика од 22. децембра је изазвала оштре реакције амбасадора земаља велике петорке, али њихове изјаве као да нису остављале утисак на иницијаторе предлога за укидање суда, нити на највише званичнике“, пише тај портал.

Портал је сазнао да су посланици који су потписали иницијативу за укидање Специјалног суда већ стављени на „црну листу“ и они неће моћи добити визе у многим западноевропским земљама.

Шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова је синоћ рекла да ће стављање ван снаге закона о суду утицати да се Косово „препознаје као некредибилни партнер“.

Она је поновила да суд није уперен против Косова већ је за добробити Косова, „пошто ће институције и друштво показати да су одрживе и снажне само ако могу да докажу да су спремне да се суоче са прошлошћу“.

Она је казала да је убеђена да би народ желео да зна да ли има људи који су извршили стравичне злочине.

Апостолова је рекла како има утисак да је улога Специјалног суда погрешно представљена у јавности и да су зато сада на делу снажне реакције које доводе у питање прави мандат суда.

„Ми не говоримо о етничком чишћењу, о колективној одговорности ОВК или једне групе људи. Ради се о појединачној одговорности за злочине који су извршени“, казала је она.

Она је додала да би одлука о укидању суда значила изолацију Косова.

„Ми не желимо да Косову откажемо нашу помоћ, што може да буде једна од последица. Ми се не мешамо у унутрашња питања Косова. То што ми радимо је да када се сусрећемо са политичким званичницима указујемо на последице које могу да се догоде ако се закон стави ван снаге“, рекла је она.

Амерички амбасадор на Косову Грег Делави изјавио је раније да ће се сви они који подржавају укидање Специјалног суда за ратне злочине суочити са тешким последицама, јер постоје и појединци који морају да одговарају за тешке злочине које су починили, „иако су се борили за праву ствар“.

„Покушај укидања Специјалног суда представља страшан пример када се лични интереси стављају изнад општег добра и изнад интереса сопствене државе“, казао је Делави и додао да су посланици и политичари који подржавају идеју укидања Суда упознати са последицама које ће сносити због таквих ставова.

Портал пише да је став о укидању Специјалног суда променио и председник Косова Хашим Тачи, који је изјавио да је био пасиван и да није утицао на иницијативу о његовом укидању.

Са друге стране, према том порталу, премијер Рамуш Харадинај остао је при ставу да треба укинути Специјални суд и он је јуче изјавио да Влада за свој рад полаже рачуне парламенту а не амбасадорима.

Према Закону о Специјалном суду, који је усвојен 2015. године, та институција има мандат да се бави истрагом и суђењем за ратне злочине које су извршили припадници бивше ОВК у периоду од 1998. и 2000. године.