Прочитај ми чланак

ПОСЛАЛИ ПОРУКУ ВУЧИЋУ: Врховни суд – на гласање само с косовским документима

0

Врховни суд Косова је потврдио одлуку Централне изборне комисије да се 6. октобра, на ванредним парламентарним изборима, може гласати само са косовским документима, преноси gracanicaonline.info.

Одлука је дефинитивна, рекла је председница ЦИК Ваљдете Дака, после жребања за редослед партија и коалиција на изборном листићу, наводи Косово онлине и додаје да приликом жребања није било превода на српски језик.

„Уствари то није гласање, то је идентификација. На дан гласања, идентификација ће се вршити само са косовским важећим документима“, рекла је Дака после извлачења редоследа партија и коалиција за ванредне парламентарне изборе.

Она је подсетила да Српска листа тренутно нема свог представника у Централној изборној комисији, јер је Стеван Веселиновић, после одлуке да се на предстојећим изборима гласачи не могу идентификовати са личним документима Републике Србије, напустио ЦИК.

Према њеним речима, Веселиновић је самовољно напустио Централну изборну комисију.

„Ми смо данас добили одлуку Врховног суда којом је потврђена наша одлука. Дакле, мислим да господин Веселиновић нема зашто да одбија да буде члан ЦИК“, изјавила је Дака.

Члан Срске листе Зоран Мојсиловић рекао је да званичну одлуку Врховног суда, та партија није добила.

„Сачекаћемо да видимо шта пише у тој одлуци Врховног суда“, рекао је Мојсиловић.

Извучени бројеви на изборним листама

Централна изборна комисија (ЦИК) извукла је бројеве странака, коалиција и независног кандидата на изборним листама за превремене парламентарне изборе заказане за 6. октобар. Највеће странке и коалиције косовских Албанаца су добиле бројеве, Демократска партија Косова 112, а Демократски савез Косова 134 и претпоследњи је на листи.

Коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократска партија Косова има број 119, док коалиција Социјалдемократске иницијативе Косова, Алијансе ново Косово и Партија правде има број 122. Самоопредељење је на броју 126.

Од странака косовских Срба, коалиција „Слобода“ има број 120, Српска листа 135 и последња је на изборној листи, Самостална либерална странка има број 121 и Партија косовских Срба 115. На превременим парламентарним изборима учествује 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат из редова бошњачке заједнице.

Предизборна кампања почиње 25. септембра и траје до 4. октобра. На изборним листама је 1060 кандидата за 120 места у косовском парламенту.

СРПСКА ЛИСТА

Српска листа предала је  листу кандидата за посланике на превременим изборима на Космету. Списак 17 кандидата, на којем су и поједини представници Грађанске иницијативе Слобода, демократија и правда убијеног Оливера Ивановића, објављен је на Фејсбук страници Српске листе.

Први на листи кандидата је Игор Симић затим Зоран Мојсиловић, Миљана Николић, Славко Симић, Иван Тодосијевић, Јасмина Дедић, Милош Перовић, Љубинко Караџић, Верица Ћеранић, Бранислав Николић, Милан Костић, Винка Радосављевић, Милан Јоксимовић, Ксенија Божовић, Божа Стојановић, Мирјана Николић и Светислав Јокић.

Како је раније саопштила Српска листа, одлука о учешћу на превременим парламентарним изборима је донета након консултације које је СЛ имала са председником Србије, Александром Вучићем.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!