Прочитај ми чланак

ПОСАО ЗА УСТАВНИ СУД „Док корона бесни, ми излазимо на изборе!“

0

Небојша Крстовић из Куршумлије, носилац локалне листе Групе грађана „Спасимо Куршумлију“, од пре два дана налази се у самоизолоцији, јер је први од два теста које је радио позитиван на вирус корона и сматра да избори у оваквим условима никако не могу да се одрже. Он је најавио да ће се обратити и Уставном суду, јер није у могућности због више силе, односно епидемије короне да учествује на изборима као носилац листе.

– Још 28. маја сам био на слави код пријатеља и тек пре три дана смо сазнали да је он позитиван на Ковид 19 па сам се самоиницијативно тестирао. Резултат 8. јуна је да сам позитиван и тада ми је урађен брис грла и носа, а онда 9. јуна читаву моју породицу су тестирали и резултати су негативни. Како може у два дана да резултати тестова буду опречни и који је од тестова валидан – пита се Крстић, који нема никакве симптоме вируса.


Како је у самоизолацији и носилац је листе, не може да учествује у кампањи, па тражи одлагање избора.

– Видите, можда су и Александар Вучић и Ивица Дачић позитивни, али ћуте и шетају се по Србији и њих нико не држи затворене. Ако сам позитиван, сасвим је нормално да останем у изолацији, али у том случају избори не могу да се спроведу, јер листа чији сам ја носилац не може да учествује у кампањи. Већ два дана зовем све редом и нико не зна да ми каже шта је чинити. Зато јавно питам прво Владу Републике Србије зашто се одржавају избори када је епидемија у јеку и шта ће се десити ако сада не само ја, већ још ко зна колико грађана Куршумлије, пошто је од те славе прошло доста времена, буду позитивни – пита Крстић.

Крстић је тог 28. маја био на слави у куршумлијском селу Бабице и није био једини гост. Пре десетак дана симптоми корона вируса појавили су се код домаћина славе, његовог сина и снаје, а претпоставља се да је особа која је донела вирус из бруског села и била је такође гост. Син домаћина је иначе запослен у локалној самоуправи Куршумлије.

– Овај случај, као и многи претходних дана показују да није време за изборе и да се они не смеју одржати. Не зна се какво ће време бити у данима који следе, јер као што видите број заражених опет расте. Сматрамо да је бојкот једина опција, не само због незаконитих избора, већ и због здравља грађана Србије. Свако окупљање је опасно, а да не говоримо о бирачким местима која су потенцијална жаришта – казала је председник Иницијативног одбора ССП у Куршумлији Љиљана Арсенијевић.

Од 7. маја до овог случаја Куршумлија није имала новооболеле, а сви се плаше да ће сада доћи до наглог повећања заразе.