Прочитај ми чланак

ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКУ с југа Србије: „Вучићу, не долази у Врање“!

0

Град који је Бори Станковићу био инспирација да напише "Коштану" и "Нечисту крв", град у коме се родио и школовао један од највећих филозофа у православљу Јустин Поповић, град Јумка и Симпа, град посебног шарма, мистике, песме и душе јужњачке, ових дана може да буде жртвован због два жаришта: коронавируса и митинга СНС-а.

Врање је већ данима жариште другог таласа ковида-19, дневно се региструје на десетине новооболелих, а за недељу дана, 30. маја, у жаришту епидемије напредњаци су заказали предизборни митинг на коме ће Александру Вучићу аплаудирати 10.000 људи, са или без сендвича.

Врањанци су, сасвим разумљиво, у великом страху, ионако тешко живе и не желе да због политике ризикују италијански или шпански сценарио. Не верују да ће напредњаци испоштовати уредбу министра здравља о забрани окупљања више од 100 људи. О страху од короне, страначком запошљавању, кадровској политици, комуналном хаосу, одласку младих, изјавама Ане Брнабић… говори Саша Стојковић, уредник локалног портала Инфоврањске.

Врање је већ данима највеће жариште коронавируса у Србији. Како се локалне и здравствене власти сналазе у овој ситуацији?

– Може се слободно оценити да се власт уопше није снашла у читавој причи, од самог почетка, а томе сведочи и чињеница да је први бесконтактни топломер купљен тек после три месеца епидемије. Врање је имало три ковид болнице, које су погашене у часу када је најављена победа над коронавирусом. Сада су на брзину те болнице поново отворене, али су одмах и препуњене пацијентима, а нико не саопштава шта ће бити са новим пацијентима, и где ће они бити збринути, с обзиром на тренутну попуњеност капацитета. Кризни штаб до данас није одржао ни једну једину конференцију за штампу, нити су се огласили на неки други начин, нити се пак њихове одлуке на било који начин виде у пракси. Здравствене власти такође ћуте, комуницирају само са плаћеничко-тајкунским медијима, али свакако ваља похвалити медицинско особље. Овде је двоје доктора и четири медицинске сестре оболело од ковида-19, али нико није устукнуо пред опасношћу од болести – каже Стојковић.

Због новог таласа епидемије, у Врање се прилично разочарала премијерка Брнабић?

– Да, премијерка Брнабић је рекла да је у Србији све у реду, али да је статистика лоша јер је ту и Врање. Или некако тако. Или – без Врања, у Србији је све супер. Или, близу смо победе, изузимајући Врање. Премијерка је већ јавно оценила да Бујановац и Прешево нису у Србији, сада изузима Врање, па или зна више од просечног Србина, или је нека друга математика у питању. Осим што би за ово требало да одговара пред законом, Брнабић и несвесно открива праве намере читаве ове кампање – рејтинг СНС-а и Вучића једино је што је овој групи људи који су тренутно на челу земље важно. Ова порука, када се преведе, јасна је – не секирајте се ништа, пливамо, а то Врање негде је далеко и опасности за ваше дивне животе нема на видику. У тој ситуацији, тако сагледано, Врање се још и држи.

И епидемија ковида 19 је показала какав је однос Београда према југу Србије?

– Нишка епидемија била је по броју заражених вишеструко слабија од ове врањске, али тамо је одмах долетео председник да донесе респираторе, да се слика и ојача своју позицију. Овде за тим нема потребе – потуљено и умртвљено Врање гласаће за ког му се каже. Зато напредњаци „традиционално“ одавде крећу своју кампању, а очигледно своје навике неће мењати ни овог пута. У плану је да се 30. маја одржи велики митинг СНС-а, да СНС традиционално почне кампању из Врања. Међутим, могуће је да им тај план поквари то што је букнуо нови талас ковида-19. Тим поводом је у четвртак у посети Врању био министар здравља Златибор Лончар, који је био веома љут на чланове Кризног штаба и своје пулене из СНС. Није хтео ни да одржи конференцији за штампу колико је био љут. Нарочито кад је чуо од директорке  ЗЦ-а да се од 150 оболелих чак њих 50 кућно лечи. Кажу, било је и суза.

Због чега СНС креће с кампањом баш из Врања?

– Врање је познато као место где се увек гласа за власт. Овде су сви гласали за Милошевића, па онда сви за Тадића, а сада гласају за Вучића јер у државним компанијама, службама и установама ради велики број људи, плате примају искључиво из државне касе и на њих се врши невероватан притисак. Кад крене митинг иде се организовано из здравственог центра у белим мантилима, из Јумка у плавим мантилима, из Симпа у црвеним.

СНС је вероватно почео са припремама за митинг, без обзира на велики број заражених вирусом?

– Овде су припреме у пуном јеку, одбори СНС-а по округу су добили квоте колико аутобуса с присталицама треба да доведу у Врање, и прича се да се Вучић неће задовољити ниједном цифром мањом од 10.000 људи. Због тога се Врањанци плаше да ће овде ускоро престати да се раде тестови на корону како би се јавности показало да је све у реду. А последњи подаци су и даље катастрофални – сваки трећи новозаражени у Србији је из Врања. Ове цифре далеко надмашују српски просек, али Дарија Кисић и даље тврди да нема места паници. И нема, али се 30. мај приближава.

По чему је данас препознатљиво Врање?

– Врање је данас једна велика археолошка ископина на разним нивоима. Дакле, Врање је пре свега град стараца. Затим, град опустошене привреде и на крају град од кога су актуелне власти, немајући снаге за било шта друго, направиле једну велику ископину. Неколико главних градских улица су разроване и тако остављене, уништени су и градски парк и градски стадион. У Врању нема нових радних места, нема инвестиција, нема никаквог озбиљног привредног или културног живота и то је разлог што млади људи одавде беже. И не само млади, свако ко може одавде бежи главом без обзира галопирајући према већим местима и према иностранству. У таквој ситуацији када у граду више не постоји ни високо школство и нема ни студената, ствар је прилично ружна и пуста. Да ли можете да поверујете да је овде на снази бојкот тек отворених кафића и кафана јер су се газде договориле да кафа поскупи са 100 на 120 динара, онда можете схватити у каквој стварности многи овде живе.

Ко влада Врањем? Ко су људи који воде град?

– Од 2016. године Врањем влада СНС. На  власт су дошли прилично непознати људи без икаквих значајних биографија нити у пословном нити у друштвеном животу града. Што је још чудније од свега, они су такви и остали. Дакле, непознати без додатака својим биографијама. Додаци су им само банковни рачуни који се увећавају из месеца у месец у највећој мери, наравно, на штету грађана. Ја сам рачунао и по захтеву о доступности информацијама наш посланик Славиша Булатовић инкасирао је 100.000 евра за четири године рада у парламенту, само на благајни Скупштине Србије, а да при томе није изговорио ни једну једину реч.

Обогатио се на ћутању?

– Да. У Београду је ћутао и гледао и узео 100.000 евра. Наш градоначелник Миленковић је по занимању ортопед и он, поред тога што је градоначелник, ради у оближњем Трговишту четвртком поподне и има 30 одсто времена у Здравственом центру у Врању. Мало буде градоначелник, па мало људима намешта ноге, па се опет врати да буде градоначелник и тако то…

Слична ситуација је и у Београду. Како град функционише с таквом градском влашћу?

– У таквој ситацији није уопште чудно што град Врање већ трећи пут за редом губи огромна новчана средства у сарадњи са Канцеларијом за капиталне инвестиције. Та Канцеларија са Врањем је прво раскинула уговор о реконструкцији једне школе вредан 160 милиона, сада раскида уговор за реконструкцију болнице вредан милијарду и 200 милиона и још један уговор, ајде сада немојте ме држати за реч, још један уговор су раскинули исто вредан око стотину милиона евра. То је важан доказ да у Врању владају људи који нису дорасли том послу. Није ни чудо, то им је први такав посао, неки се уче већ четврту годину. Једино што може да се види у стварности је масовно запошљавање у комуналним предузећима. Где они запошљавају те људе, шта они тамо раде, одакле примају толико пара, то је сада питање на које држава Србија мора да одговори јер на крају крајева такво понашање владајуће странке апсолутно ову земљу води директно у пропаст.

На који начин млад човек може да дође до посла у Врању?

– До посла се у Врању долази искључиво преко Савета за социјална питања СНС-а. Прво се учланите у странку, па онда идете у Савез за социјална питања да делите пакете са опремом СНС-а, са оним качкетима и мајицама, и после тога напредујете, ставе вас на списак за посао. Они тачно знају ко ће, када и где да ради на привремено повременим пословима, али пошто то тешко иде са законом онда се они смењују.

Како се смењују?

– На пример у ЈКП „Водоводу“, где имате 20 запослених, и у исто време у ЈКП „Комраду“ имате 20 запослених, и свим тим људима истовремено истиче законско право да раде на ПП пословима. Пошто не могу да их за стално запосле, они их мењају, ови што су радили у „Водоводу“ прелазе у „Комрад“ и обрнуто. Нико овде од младих људи није добило регуларан посао у  последњих 10 година. То је такође разлог због кога млади људи не желе да остану у Врању. Не може да се ради ни приватан бизнис јер они све послове дају искључиво својим члановима, од набављања крпа за чишћење прашине до асфалтирања улица. Дакле, ако имате приватну фирму, ви не можете да опстанете, пошто је држава једини инвеститор, нема других инвеститора.

Постоје одбори, постоје повремене реакције. Међутим, опозиција практично нема где, нема медија где би могли да се појаве и да нешто кажу. Они су бојкотовали Скупштину и данас практично као да их нема.

Има ли у Врању опозиције?

– Постоје одбори, постоје повремене реакције. Међутим, опозиција практично нема где, нема медија где би могли да се појаве и да нешто кажу. Они су бојкотовали Скупштину и данас практично као да их нема.

Какво је интересовање за локалне изборе?

– Ово су веома важни локални избори за СНС јер овде постоји тренд формирања ситних партија које траже своје место под сунцем, али не траже га пред бирачима него преко Београда. Реч је о Српској десници, Заветницима, ПУПС-у, СДПС-у, дакле сви они ће добити парче колача после избора од СНС-а. Њихово је само да пређу цензус, а онда иду у Београд и тамо у централама странака притискају и траже место за себе. Ако је на пример СНС имао десет директорских места, сад ће имати само шест, остало мора да да својим коалиционим јавним или тајним партнерима и у том смислу избори ће да буду веома занимљиви, посебно што су овде социјалисти владали 70 година непрекидно, све до 2016.

У каквим су односима СНС и СПС?

– Они су у непријатељским односима. СНС је морао због Београда и овде да им да неколико важних директорских места и очекујем да ће после избора морати да им да још више функција. То ће још више да утиче и на раслојавање у СНС-у у којем овде постоје две озбиљно сукобљене струје. Те струје радећи једна против друге уствари раде против грађана Врања – завршио је Стојковић.