Прочитај ми чланак

Порфирије 2019: За Вучићев орден ми рекли мора то и то! Сваки мафијаш добио орден

0

"Ордење не значи ништа, ордење је толико девалвирало", то је био део коментара актуелног патријарха Српске православне цркве Порфирија на тему одликовања која дели СПЦ. Патријарх, тада само митрополит загребачко-љубљански, ово је рекао студентима Богословског факултета 2019. године у разговору који се дотицао и актуелних проблема СПЦ, али и стања на Косову, политике.

„За то ко је добио орден, ко није добио орден, сваки други мафијаш у Србији је добио орден СПЦ-а. Ордење не значи ништа, ордење је толико девалвирало. Па, не, свако свог пајтоса у својој партији може… Неки баја и дао ми је лову да направим не знам ни ја шта, ево, орден тамо, дајте, знаш, да му дате, да би дао још више. Хиљаде људи је добило…“, жали се Порфирије будућим свештеницима, очигледно огорчен због политике према знамењима цркве

.„Наравно, има и људи који су заслужили и часно добили. Шта да радимо…“, додао је Порфирије, одмах потом.

Будући патријарх потом прелази на тему која је очигледно била повод за његово резигнирано обраћање, а тиче се додела ордена председнику Александру Вучићу, управо те 2019. године.„Али ја вам понављам, то је тема која јесте важна, која није небитна, као и тема доделе Вучићу. Ја сам водио, правио тај програм. Наша је замисао била – сат и 15 минута траје, говори само патријарх на почетку и онда иде протокол. Међутим, дан-два пред почетак смо добили – ја нисам одлучивао, о нечему јесам, али по овом питању не – и добијам инпуте: Мораш да, биће то и то“, казао је Порфирије.

„Два дана пред то, шта сад да радим? Хајде, ставићемо, као где да кад да говори патријарх, кад ово, да их ставимо на крај. Дан пре, ујутру – нека то буде на почетку“, испричао је студентима тадашњи митрополит загребачко-љубљански.