Прочитај ми чланак

ПОНОВО ШИРИ ПАНИКУ Вучић: Србија је избегла банкрот

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија избегла банкрот тако што је раније набављала гас и складиштила га у Мађарској. Навео је и да неће да лаже било кога, те да жели да људи схвате шта се дешава.

„Нећемо да вам причамо глупости и говоримо да ће све бити у реду. Нећу да причам о Украјини и нафти и мазуту. Све то ћемо да оставимо по страни, то ће решити држава. Али погледајте следећу ствар – ми годишње трошимо 3.2 милијарде кубних метара гаса, толико трошимо годишње… То је увек нешто више индустрија, нешто мало мање су домаћинства. Од те 3.2 милијарде, ми од Руса набављамо 2 милијарде, по цени просечној од 400 долара по 1.000 кубних метара гаса. Ми 63 одсто наших потреба платимо 800 милиона евра. То је фантастична цена, али шта са додатних 1.2 милијарде. Ми смо куповали по нижим ценама гас и стављали у Мађарску и спасили смо државу банкрота. Ове 1.2 милијарде нас чекају 4.8 милијарди евра. Цео српски буџет је 13.5 милијарди евра. То значи банкрот. Срећа па смо набављали гас раније, као да смо знали“, наводи Вучић.

vučić

Вучић каже да многи криве ЕПС за све, те да су донекле у праву људи који то чине. Он напомиње да ми данас трошимо много више струје него раније.

„Ради нам Бор и Железара. Трошимо више струје. Грађанин плаћа 41 евро по мегават сату. Производна цена струје код нас, а показаћу вам колико је, негде око 57 евра по мегават сату. Нас скупље кошта оно што производимо него што дајемо грађанима. Нама фали 20 гигават сати, и увек нам је фалило. Увек смо морали да увозимо. На дан када нам фали 20 гигават сати, ми то морамо да купимо. Цена струје је до скоро била 100 евра на тржишту. Када купујемо по 100 евра ми крваримо дневно 2 милиона евра. А цена је сада у Србији 700 евра. Ми онда дневно губимо 20 милиона евра. Сада бисмо давали 600 милиона евра месечно“, каже он.

Коментаришући енергетску кризу, Вучић је најавио да ће нова Влада направити план о ком ће за месец дана обвестити грађане.

„Они који штеде струју у односу на исти месец претходне године – имаће драстичне попусте на цену електричне енергије“м рекао је Вучић додајући да не се не планирају искључења, али да они који сами буду штедели добиће „драматичан попуст који нису очекивали“.

Вучић подвлачи да је важно да грађани уштеде, и да им рачун уместо 4.000 буде 3.000 динара.

„Без обзира што ћемо губити паре на тај начин, заправо ћемо уштедети, јер ћемо мање да увозимо“, рекао је Вучић додајући да на тај начин Србију држе даље од банкрота.

Подсетимо, у свом данашњем обраћању Вучич је саопштио да Ана Брнабић остаје премијерка Србије, да ће Милош Вучевић бити потпредседник нове владе, а Ивица Дачић за координатора служби безбедности.

Такође, саопштио је да је Европрајд који је требало да се одржи у септембру – отказан.