Прочитај ми чланак

Поново проблеми у ТЕНТ-у, стигло дупло мање угља, копачи се кваре

0

Док се у јавности ствара слика да је прошлонедељни енергетски колапс - током којег су без струје остале десетине хиљада грађана а ТЕНТ практично стао са радом - ствар прошлости, саговорници из највеће српске термоелектране кажу да се ситуација још није стабилизовала.

„Од јутрос је из Колубаре у ТЕНТ стигло шест вагона угља. Најављено је, међутим, да би требало да стигне дупло више – 12. На ТЕНТ А и Б се копа на старим депонијама, користе се залихе и резерве. Кваре се машине, има неисправних копача. Покушавају да појачају број копача у руднику у којем има угља, али све је то процес који тражи време. Ништа не може брзо“, каже извор упознат са процесом копања и дистрибуције руде.

Он, ипак, наводи да се не очекује нова хаварија, макар не онаква какву смо имали минуле недеље. Ипак, утисак у опоравку преко ноћи дефинитивно вара.

Подсећамо, енергетски систем Србије прошле недеље доживео је пораз једнак оном из 1999, тада су падале бомбе или 2014, када је падала стогодишња киша. Сада нам се десио – први снег.

„У ЕПС-у нису водили рачуна о томе колико угаљ може да буде мокар и колико блато може да оштети свих шест блокова у ТЕНТ-у“, рекао је председник Србије Александар Вучић на отвореној седници Владе Србије, којом је председавао.

Како је Време писало, у срцу Србије је осам машина. Када се оне зауставе на 24 сата, потребно је потрошити око шест милиона евра како би држава имала довољно енергије за привреду, грејање, осветљење и уопште све оно што људи раде, а што у наше доба без струје уопште није могуће. Када се заустави свих осам генератора у две обреновачке Термоелектране „Никола Тесла“ (ТЕНТ), за један једини дан у Србији нестану средства довољна да се, на пример, изгради и опреми око 15.000 квадрата најсавременије средње уметничке школе (са концертном салом); или пак, да се реконструише неколико “обичних” школа, диспанзера, полицијских станица и шалтер сала у јавним установама.

„Ако ТЕНТ не ради седам дана, губици достижу вредност једне од оних већих инвестиција о којима извештавају медији, као што је улагање робне куће ИКЕА у шопинг парк“, пише Време.