Прочитај ми чланак

Понош:Вучић понизио државу; Игра се са дроновима, овде му кланови ничу као печуркe

0

Здравко Понош, лидер покрета "Србија центар" и некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије, каже да председник Србије и његов медијски тим урушавају углед обавештајних служби и државе, додајући да Србија није дизала борбену готовост због ситуације с дроном. "Они подигну пар авиона, доведу 100 војних полицајаца и 150 људи из САЈ - то је маркетиншки трик", каже.

Говорећи о Косову, каже да је до убрзања динамике преговора дошло јер утицајни фактори сматрају да је време да се поспреми двориште у овом делу Европе, да не остане нешто што тиња. Овај режим је за ових 10 година све дао, то је прилично очигледно, а у Приштини на челу Владе имамо човека који је неразуман, и управо он Вучића чини прихватљивијим саговорником на Западу, јер се показао кооперативнијим, навео је он за Н1.

„Игра са дроновима“ и довлачење неких наших снага и авијације и исте ствари које долазе из Приштине су, сматра, део позиционирања пред завршницу.

„Прилично је понижавајуће за целу државу и војску да дижете борбену готовост зато што је наишао дрон за снимање свадби који још не могу да нађу. Не диже се борбена готовост због дрона и што је Курти покренуо 100 неких специјалних полицајаца. Шта раде обавештајне службе и наши људи на терену? На крају, безбедност Срба на Косову чувају међународне борбене снаге, кључно је одржавати што здравију комуникацију с њима“, навео је.

Сматра да председник и његов медијски тим „урушавају углед ове земље, али и углед обавештајних служби“, и додаје да никад није рекао да не верује да је Вучићева безбедност угрожена, како су представници владајуће странке интерпретирали. „Они су десет година на власти – како им ти кланови ничу ко печурке“, пита и подсећа да су припадници Беливуковог клана били у обезбеђењу на инаугурацији председника. Понош каже – ако су стварно угрожени „шта се жале, нека распусте ове службе, ако им не ваљају, које су упропастили“, ако су угрожени сваки дан.

Додаје да у суштини Србија није дизала борбену готовост. „Они подигну пар авиона, доведу 100 војних полицајаца и 150 људи из САЈ – то је маркетиншки трик, да формира расположење код људи – ух, ово само што није рат… Да сутра кад потпишу тај споразум који ће бити проблематичан – јер је реално очекивати да нисмо добили шта смо хтели, људи сутра прихвате споразум и кажу – добро је само да није рат“, навео је.

Сматра да се војска злоупотребљава у дневно-политичке сврхе, пре свега јер је високо цењена у народу. Сваки пут када се деси неки гаф, Вучић оде у неки гарнизон, организује неку вежбу, слика се с војском, каже, додајући – „крију се иза војске, јер ужива већи углед него што они уживају“.

Војска има више технике, одговара на питање да ли је војска боље опремљена сада него раније. Кад је то у питању, каже да треба поздравити, али је, додаје, невоља у томе што одлуке с чим се војска опрема често доносе некомпетентни људи. Наводи да су узети неки оклопни транспортери који су, како каже, старији од њега, и тенкови који нису потребни, а да Вучић за то није питао људе из војске, него трговце оружјем.

„Они праве војне вежбе да би то показивали страним војним аташеима, па се деси невиђени скандал и злочин да погине подофицир и они покушају то да сакрију, шта се десило. А цела вежба је служила да се покаже дипломатама и трговцима оружја“, закључио је.