Прочитај ми чланак

Понош: Дритан Абазовић важнији за Србе и Албанце од шеика и Трампа

0

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је за разбијање узајамних предрасуда, боље разумевање и боље односе Срба и Албанаца много значајнија политичка појава Дритана Абазовића, па „макар у Црној Гори“, него сва дружења и потписивања Александра Вучића, Авдулага Хотија и Доналда Трампа, све уз саслужење Ричарда Гренела, Мухамеда Дахлана и шеика Бин Заједа.

Понош је у интервјуу листу „Данас“ рекао да је у документу потписаном недавно у Белој кући „свакако најштетније Вучићево кумовање на признавању косовске државности од стране Израела“.

„Тај гест учинио је немерљиву штету нашој позицији око решавања косовског проблема“, истакао је Понош.

Понош је истакао да се Србија обавезала на једногодишњи мораторијум у кампањи за отпризнавање и трајно одустајање од дипломатске борбе против билатералних признања косовске државности и чланства у међународним организацијама.

„Ова тачка споразума је несумњиво најштетнија и произвешће трајне и непоправљиве последице. Сва режимска правдања су само анестезија за њихово гласачко тело и вређање интелигенције већине грађана Србије, без обзира како гледали на косовски проблем“, рекао је Понош.

Понош је додао да је цео блискоистични сегмент споразума илустрација „свођења Србије на само још један од емирата УАЕ“, овог пута не само у пословном него и у политичком смислу, и додао да су блискоисточни проблеми старији од писане речи, док комплексност српско–албанских односа није библијских размера, али је време показало да није једноставна за решавање.

„Не верујем у наивност творца вашингтонског папира да је имао намеру да та два мртва чвора распетља тако што ће их упетљати у трећи заједнички, а целу ствар подвести под категорију економске нормализације односа Београд и Приштине“, рекао је Понош.

Понош је, упитан о покретању развојних и билатералних пројеката који се наводе у споразуму, одговорио да би ономе ко се можда „надао мини Маршаловом плану сугерисао да прати тренд спољног дуга Србије“.

„Ричард Гренел и Џорџ Маршал се не би срели на истом задатку ни да је путовање кроз време могуће“, рекао је Понош.

Понош је навео да Приштина има разлога да буде задовољна блискоисточним делом споразума, Израел свакако, а „Трампов изборни штаб – то се подразумева“.

„Вашингтонско прело је Вучићева донација Трамповој изборној кампањи, али то не значи да папир који је из њега проистекао нема потенцијал да произведе дугорочне последице. То није резултат било чијег стратешког промишљања него Вучићевог непромишљања“, рекао је Понош.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је да је отказивање учешћа на вежби у Белорусији „окаснела одлука са понижавајућим образложењем“ које је министар одбране Алексаднар Вулин саопштио „у виду тужбалице“, и додао да ће вероватно бити закомпликована испорука модернизованих авиона МИГ-29 из Белорусије.

„Значајније питање је како ће Русија читати не само овај гест него и одредбу вашингтонског папира који се односи на енергетску диверзификацију, а посебно чињеницу да је тим папиром Србија широм отворила врата међународној афирмацији косовске државности“, рекао је Понош.

„За случај да је Русија намеравала да коначну цену српског попуштања једног дана наплати неким за себе важнијим аранжманом у Савету безбедности УН, не би било необично да неко региструје неповољан тренд цене косовских акција на међународном политичком тржишту и да то узме у обзир“, закључио је Понош.