Прочитај ми чланак

ПОМПЕО ПОВУКАО ИЗЈАВУ Стејт департмента за „Државни удар“?

0

Амерички државни секретар Мајк Помпео повукао је изјаву коју је Стејт департмент дао поводом пресуде о случају у Црној Гори познатом као „Државни удар“, пише амерички магазин „Форин полиси“, позивајући се на тврдње бившег америчког званичника упознатог са догађајем.

Он тврди да је Помпео то урадио зато што жели да „омекша“ ратоборну реторику с Москвом уочи посете Русији.

AP Photo

„Форин полиси“ наводи и да је недуго након што је објављена изјава повучена и уклоњена са сајта Стејт департмента.

У спорној изјави је писало да је судска пресуда у Црној Гори, којом су два руска официра припадника ГРУ осуђена за покушај тероризма, јасна победа владавине закона над огољеним руским покушајем да се поткопа суверенитет независне европске државе.

„Од осуђеног покушаја државног удара на дан парламентарних избора у Црној Гори који је подржавала Русија, Црна Гора је предузела веома важне кораке према интеграцији у трансатлантску породицу, а најзначајније од тога је прикључивање НАТО-у у јуну 2017. године. Сједињене Државе су поносне што Црну Гору могу сматрати савезником и наставиће подржавати ову земљу у својим напорима на јачању владавине права, заштити слободе медија и унапрјеђивању других реформи потребних за приступање Европској унији“, саопштила је тада портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус.

Подгорички Виши суд осудио је у среду 9. маја Андрију Мандића и Милана Кнежевића на по пет година затвора у случају познатом као „Државни удар“.

Рус Едуард Шишмаков осуђен је на јединствену казну затвора од 15 година.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!