Прочитај ми чланак

Вучић прави Владу са Дачићем, Чедом, Пастором и Зукорлићем!

0

Мандатар за састав нове владе Србије је актуелни премијер и лидер Српске напредне странке Александар Вучић, саопштио је председник Србије Томислав Николић након што је завршио консултације са 11 странака.

© Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

© Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

– Одлучио сам да мандат за састав нове владе поверим Александру Вучићу, зато што ме уверио да има већину посланика за формирање владе и зато што сам дужан да мандат поверим оном ко има већину – рекао је Николић на конференцији за новинаре.

Николић је рекао да ће о својој одлуци обавестити Скупштину Србије када буде конституисана. 

А где су представници Срба?

Према изјавама представника странака, након данашњих консултација код Николића, Вучићевом позиву за улазак у владу одазваће се лидер социјалиста Ивица Дачић, председник ЛДП Чедомир Јовановић, председник СВМ Иштван Пастор и БЗД Муамер Зукорлић, док у владу сигурно неће СДС Бориса Тадића, радикали, Доста је било, ЛСВ, ДСС и Двери.

Николић је рекао да су му странке које су у опозицији саопштиле током консултација да ће неке у парламенту Србије подржавати потезе Владе који су добри за Србију, неки европски интеграције, а неки неће ништа подржавати. 

– Влада ће морати да понесе терет у веома тешко време – рекао је Николић и додао да су сви представници странака који су у понедељак дошли на консултације код њега показали поштовање према функцији председника Републике.

– Након свих разговора, који су текли у различитом тону, само је Вучић изложио програм како мисли да се понаша влада, које приоритете да испуњава, док су сви остали дошли свесни чињенице да је СНС освојила највише мандата и да ће с правом тражити мандат за састав владе – додао је Николић.