Прочитај ми чланак

Помоћници министра, а људи Дијане Хркаловић?

0

Да ће породица Дијане Хркаловић профитирати од намештања водочитача из Обреновца у министарство пољопривреде, вероватно ни они сами нису одмах знали.

Елем, дугогодишњи водочитач из Обреновца Александар Богићевић на седници Владе Србије одржаној 17. јула 2018. изабран је за помоћника Бранислава Недимовића, за област руралног развоја. Он је и даље на истој одговорној позицији, а сада је то нарочито битно јер је запослен у извршној власти и уско је повезан са породицом Хркаловић. А сви знамо да је бивша државна секретарка МУП сада у ћелији…

Режимски медији су били у потрази за породицом Хркаловић у Пожаревцу, где живе родитељи и брат некадашње главне шефице у полицији. Како су медији објавили, грађани Дијанину мајку и сестру не помињу, али за оца Данета и брата Дејана наводе да су „мували“ преко земљорадничке задруге „Сточар ДХ“ из Пожаревца, и то у време док је Дане Хркаловић био на челу „Пољопривреде Саветодавне и Стручне Службе“ у Пожаревцу.

Земљорадничка задруга Хркаловића добијала је неколико милиона динара годишње из буџета, односно од Министарства пољопривреде, како 24седам.рс тврди, на основу фалсификоване документације. Тим поводом Министарство пољопривреде доставило је податке да су „Сточару ДХ“ 24. новембра 2020. исплаћени подстицаји за спровођење одгајивачких програма у износу од 130.000 и 918.000 динара.

Сумња се да су Хркаловићи фалсификовали документацију за контролу лактација, за коју је задруга формално поднела захтев, и за то добила поменута средства. Питање је ко је одрадио посао провере лактација, ко је оверио, чијим потписом и печатом.

И ту се убацује име већ поменутог помоћника у министарству пољопривреде. Члан Српске напредне странке, Александар Богићевић, по тврдњама локалних медија у Недимовићево министарство је ушао преко шефа кабинета министра пољопривреде Марка Сарановца за услуге које му је Дијана Хркаловић наводно чинила.

У марту 2020. године, Александар Богићевић поставио је за директора Пољопривредне службе Пожаревац Данета Хркаловића, Дијаниног оца, који је за само девет месеци успео да фирму доведе до пропасти где радници нису примали плату последња четири месеца.

Додајмо и да Дане Хркаловић није хтео да наплати дуг од 400.000 динара од фирме „Сточар ДХ“ чији је власник у том тренутку, био његов син Дејан, и ненаменски је са рачуна фирме пребацио на његов рачун преко три милиона динара. Себи је подигао плату на 290.000, док је просечна плата радника била око 50.000 динара. Он је наставио да прима плату док су радници штрајковали због изгубљених послова и непримања зараде, због чега су поднете и кривичне пријаве против Хркаловића.

Након поднете кривичне пријаве, на сцену ступа поново Александар Богићевић и мења Скупштину Пољопривредне службе и директора Данета Хркаловића у договору са Дијаном Хркаловић да би њеног оца склонили из жиже и заштитили га, јер је она званично напустила МУП и није могла да га штити као раније.

Нови директор Бојан Стевић уз договор са Александром Богићевићем, Данета Хркаловића одмах поставља за заменика и даје му све привилегије. Тако да су сви поступци против Данета Хркаловића заустављени на самом почетку, а докази о муљажи су до сада вероватно нестали.

Додајмо да је поменути Богићевић (1973) постао део власти искључиво због чланства у СНС и да само дете може да поверује да је могао да ради било шта без знања шефа Бранислава Недимовића. Не заборавимо да је Дарија Јањић Нишавић, његова помоћница хапшена због примања мита. Министар се и тада направио луд.

Богићевић је од 1995. до 2007. радио у ЈКП „Обреновац“, као водочитач, затим инкасант, благајник и организатора паркирања, а од 2007. до 2012. године у ЈКП „Водовод и канализација“ радио је на пословима благајника, референта за водочитање и шефа контроле потрошње воде и рекламација.

Основну и средњу пољопривредно-хемијску школу завршио је у Обреновцу, а звање струковни економиста стекао на Високој школи за економију и управу у Београду. Дипломирао је на Факултету за пословно индустријски менаџмент Универзитета „Унион“ у Београду и стекао звање дипломирани менаџер.

На питање које се само намеће, шта је Богићевића квалификовало за тако високо и одговорно место, Министарство пољопривреде је одговорило да је он изабран за помоћника министра на основу дугогодишњег рада на пословима везаним за пољопривреду као члан Већа градске општине Обреновац у коме је био задужен за послове из области пољопривреде „као и на основу претходно остварених резултата везаних за санације после поплава у општини Обреновац 2014“.