Прочитај ми чланак

„Полицијске легитимације дељене навијачима у Поточарима“

0

Приликом доласка Александра Вучића у Поточаре 2015. године подељено је око 200 полицијских легитимација, од чега је већина припала навијачима неких београдских клубова, као и припадницима Српске Спарте из Панчева, рекао је бивши припадник Одељења за тајно праћење МУП-а Милан Думановић, напомињујући да су они то сазнали од људи у БиХ.

Он је гостујући у „Утиску недеље“ рекао да не зна зашто су навијачи послати тамо и да то тек треба да се утврди.

Думановић је још једном истакао да је било напада на Вучића на изласку из Меморијалног центра у Поточарима, али не и атентата.

На питање Оље Бећковић да ли су навијачи у Поточарима били задужени да исценирају напад, он је рекао да је био близу Вучића, да напад јесте постојао јер су појединци који су били на гробљу бацали грумење земље које се распадало у ваздуху, као и да је бачена једна патика.

Думановић је 2015. године смењен и то због акције „Поточари“, а против њега и још једног колеге већ четири године се води кривични поступак за наводно одавање службене тајне и то приликом интервјуа за „Ал Џазиру“ 2015. године.

Каже да су они само рекли истину, а то је да су у Поточаре послати нелегално од стране Дијане Хркаловић.

“Ја не негирам напад, негирам да је био атентат. Ја сам очевидац. Нас су тамо послали, а ми нисмо били обучени за то. Послати смо ван сваких закона Републике Србије, као и свих споразума између Србије и БиХ. Ми смо послати са наводним задатком да снимимо ако се деси напад на Вучића, ми нисмо могли то да радимо, јер нисмо били одељење које се тиме бавило”, нагласио је Думановић.

Говорећи о улози Дијане Хркаловић у МУП-у, он је указао да се њеним доласком МУП криминализовао.

“Она је послата са задатком, лаж је да ју је Небојша Стефановић поставио. Није могла да буде његов избор, јер је у МУП ушла пре Стефановића. Она је избор Александра Вучића. Док је била потпуно лојална Вучићу, радила је у Министарству, након тога је склоњена. Тада је почео проблем са Хркаловић, а онда се све одразило и на народ, јер је букнуо њихов унутрашњи сукоб са њиховим криминалцима”, напоменуо је Думановић.

Хркаловић је, како каже, већ 2017. и 2018. почела са организацијом радних група, које су имале могућност „слушања“, односно мера тајног надзора.

Додао је и да је Хркаловић учествовала на страни кавачког против шкаљарског клана, за шта докази постоје не само код нас, него у страним обавештајним службама.

Веселин Милић је знао за рушење у Савамали

Случај рушења у Савамали није затворен и неће бити затворен јер је тамо направљено више од 11 или 12 кривичних дела, постоје записи и сведоци из полиције, изнад полицајца Горана Стаменковића који је прихватио кривицу има много надређених, на крају тог ланца је био Веселин Милић, садашњи начелник београдске полиције, рекао је Думановић.

Веселин Милић је, према његовим речима, то морао да зна као надређени Стаменковићу. Думановић је подсетио да је Милић поново враћен на место које је изгубио 2018. године, односно на чело београдске полиције.

“Ако позовете 192 а полиција не реагује и не излази на терен, тај из дежурне службе није могао сам да одлучи да ли ће нека патрола да интервенише или не. Сав проблем иде из система безбедности који мора да се рашчисти. Они не могу бити само смењени, већ процесуирани до правоснажне пресуде, а онда су нам најмањи проблем Селаковић, Мали и Вучић”, нагласио је Думановић.

Упитан да ли је неко Веселину Милићу јавио да те ноћи не интервенише у Савамали, Думановић је рекао да “претпоставља да му је неко рекао, наредио или замолио”.

“Сви људи који су постављени из СНС не раде по закону већ за СНС”, нагласио је он, додајући да од 2014. године полиција постаје сервис једне странке – СНС, која има све елементе организоване криминалне групе.

КРИК је након рушења у Савамали дошао до извештаја полиције у коме пише да су многа градска предузећа припремила терен за то, не само полиција, рекла је новинарка те истраживачке мреже Бојана Јовановић.

“Није само полиција учествовала у томе, већ и Паркинг сервис, дошао је паук који је померио аутомобил да уђу багери, одједном је нестало струје, чистачи ту ноћ нису прали ту улицу, једноставно припремао се терен и чини ми се да је овај полицајац Стаменковић искоришћен као жртвено јагње иако није нимало невин”, навела је Јовановић у “Утиску недеље”.

Говорећи о присуству навијача у Поточарима, Јовановић каже да није необично да навијачи иду на такве скупове.

Она је подсетила да је КРИК открио да су на инаугурацији Александра Вучића у обезбеђењу били чланови групе Вељка Беливука.

“Није неуобичајено да власт или владајућа странка користе таква лица. Ми на снимцима из Поточара нисмо видели таква лица. Пратили смо протесте да видимо да ли ће се таква лица појавити”, рекла је Јовановић.

Говорећи о Дијани Хркаловић, она је истакла да се КРИК обратио БИА тражећи одговор на питање каква је била њена улога у тој агенцији.

“Нисмо добили одговоре од БИА шта је Дијана Хркаловић радила тамо. Интересовало нас је како је дошла у БИА и како је прешла у МУП, али смо остали без одговора. Остали смо ускраћени за многе информације”, рекла је Јовановић, наводећи да нису могли да добију информације ни о радном стажу Александра Вучића и Томислава Николића које су тражили од ПИО фонда.

Истраживач Београдског центра за безбедносну политику Бојан Елек, оценио је да је полиција у служби владајуће странке, а не народа.

“Србија је заробљена држава у којој су институције отете од грађана. Да би се то променило и стање поправило, неопходно је уклонити утицај политике из рада институција безбедности, посебно Министарства унутрашњих послова”, истакао је Елек у „Утиску недеље“.

Према његовим речима, проблем је политизација полиције, што не можете да верујете институцији, због политичара који су на руководећим местима.

„Уместо да полиција буде сервис грађана, држава ју је отела од грађана и користи је за политичке потребе. Овде није ни битно име Дијане Хркаловић, јер сам убеђен да у МУП нека особа ради све то што је она радила, тако што обезбеђује да компромитујуће информације на излазе у јавност, а да криминализују нека друга лица”, рекао је Елек.