Прочитај ми чланак

Полиција хтела да приведе Шаровића и да га води у Хаг?! (ВИДЕО)

0

Немањи Шаровићу, лидеру Покрета Љубав, вера, нада, полиција је закуцала на врата, како би му уручили налог Тужилаштва за ратне злочине, будући да га сумњиче из Хашког трибунала да је утицао на сведоке.

Шаровић овај налог није примио, јер му није достављен у одговарајућој форми – написан ћирилицом и српским језиком.

Иначе, он се истакао опозиционим деловањем и откривао афере власти, а сада се нашао на мети Тужилаштва за ратне злочине, које је пожелело да му уручи позив.

На врата му је зазвонио полицајац, донео му је налоге на српском и енглеском језику, међутим Шаровић није желео да прими тај позив, јер је, како је навео, „написан неким другим језиком“.

– Прво, ово писмо је на латиници, ви сте дужни да ми доставите позив на ћирилици и на српском језику. Ово није српски језик, погледајте ово, шта пише… Има доста непознатих појмова, има доста слова која не припадају српском језику. Ово је можда и кинески што се мене тиче, али српски није. Ово овде није моје име – рекао је Шаровић полицајцу, који је, пак, покушао да га убеди да позив прими.

Говорио је како има и решење на енглеском језику, да на другом папиру пише име лидера Покрета Љубав, вера, нада.

– Мене енглески језик као држављанина Србије не занима. Могу да га користим кад идем негде на одмор, ако желим. Као прво, ово није моје име. ‘Ајде ви то лепо донесите са мојим именом што желите. Показујете ми што пише на другом документу и дајете ми ову другу ствар. Мени тај документ на енглеском не значи ништа. Кад будете имали документ на српском, онда дођите поново – није одустајао Шаровић.

Полицајцу није преостало ништа друго него да позове поступајућег тужиоца Миољуба Виторовића, кога је известио да Немања Шаровић није прихватио решење јер се у њему налазе неки знакови који не припадају српском језику.

– Ја сам пре свега правник, свестан сам својих права. Да се договоримо, да ви то донесете на српском и ћирилици – гласила је завршна порука лидера Покрета Љубав, вера, нада.

Занимљиво је да Хашки позив само није стигао шефу пропаганде Милошевићевог режима током НАТО бомбардовања, бившем министру информисања Александру Вучићу, док су његове бивше колеге из СРС на мети Хага иако нису ни били на високим политичким позицијама 90-их, нити су креирали пропаганду тадашњег режима.