Прочитај ми чланак

Полиција ће нам упадати у куће без налога, претресати без сведока по новом закону!

0

Нови министар полиције Братислав Гашић само је наставио оно што је започео бивши министар Александар Вулин, у циљу да кроз нови Закон о МУП провуку низ противуставних и спорних одредби којима се, у најмању руку, крше права грађана. Међу њима је и она која дозвољава режимској полицаји да без наредбе суда упада у куће и станове кога жели под изговором „извршења полицијских задатака“, а такође, и да они својевољно процењују да ли постоји икакав основ и повод за такву „акцију“.

Министарство унутрашњих послова заказало је три термина за јавне расправе о тексту нацрта новог Закона о унутрашњим пословима, којим су планиране измене постојећег Закона о полицији. Иако је председник Александар Вучић на сва звона најавио да се повлачи спорни закон због низа противуставних  одредби, то се очигледно неће десити и још једном је слагао јавност.

На мала врата, спорни закон се поново нашао у жижи јавности.

У најновијем нацрту Закона планира се легализација „напредног софтвера за праћење и идентификацију“, што би значило да полиција у сваком тренутку може да прати кога год пожели, да проверава с ким се ко и где састаје, што директно угрожава безбедност грађана, њихово право на приватност и слободно кретање гарантоване Уставом и конвенцијом Уједињених нација.

Оно што је новина, јесте то што се сада сваком полицајцу дају одрешене руке да поступа као сваки окупатор – сам процењује да ли ће да упадне на приватни посед без икаквих правних основа пошто је тај чин до сада био детаљно регулисан ЗКП који је јасно одређивао када је могуће такав упад.

Још проблематичније је што се полицајцима, по истој основи слободног утиска, дозвољава да раде шта хоће у стану пошто самостално процене да ли има потребе за претресом, а све што раде ће по новом Закону да раде – без присуства сведока!?!

Последњи пут је то било „омогућено“ нацистима током окупације Београда и Србије за време Другог светског рата. 

“Имали смо до сада тачно одређено под којим условима је могуће да полиција, без наредбе суда, упада у нечији стан или кућу. Сада се ова одредба проширује на то полицајци могу да уђу и врше претрес за потребе извршења полицијског задатка. Шта значи то за потребе полицијског задатка? Да ли то значи да полицајац који регулише јавни ред и мир на улици може одједном да одлучи да уђе у нечију кући и врши претрес јер је проценио да постоји основ сумње да је то неопходно ради извршења полицијског задатка? На овај начин отвара се простор за многе злоупотребе”, каже извор Нове.

Милан Думановић, потпредседник Новог полицијско-синдикалног савеза, каже за Нову да би било можда и најбоље да се спорни члан 92., а којим се проширују овлашћења, у потпуности избрише, зато што нема потребе за њим, јер је у претходном члану све наведено.

„У крајњем случају, треба додати на крају става Закона о МУП услове из Закона о кривичном поступку (ЗКП) којима је тачно наведено пет разлога због којих полиција може да уђе у нечији стан без налога. Тако би се избегле непријатне ситуације и за грађане и за полицајце, јер се може догодити да управо ти полицајци који улазе у стан без судског налога одговарају за то“, каже Думановић.

Пет разлога под којима је, чак и према ЗКП дозвољен упад без наредбе суда, јесу следећи: уз сагласност власника, ако неко зове у помоћ, ради непосредног хапшења извршиоца кривичног дела, ради извршења одлуке суда о притварању или довођењу окривљеног и последњи, ради отклањања непосредне и озбиљне опасности по људе и имовину.

Подсетимо, о спорном нацрту Закона у унутрашњим пословима у више наврата се говорило. Због низа спорних изјава, он је повучен. Бивши министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, сада директор БИА, изјавио је да је на молбу председника Србије Александра Вучића закон повучен.

Тада је изнео и крајње несвакидашњу тврдњу. Вулин је навео да је повлачење тог нацрта његов лични пораз и да ће за то сносити последице, али да ће наставити да се бори за безбедну Србију упркос „агентима и њиховим финансијерима“.

Иначе, поменути нацрт изазвао је буру у јавност, а бројне невладине организације и правни стручњаци тврдили су да се њиме задире у права грађана и да се крши Устав Србије. Само се није оглашавао Уставни суд Србије, пун буџеташа блиских режиму, који искључиво примају плату од народа да би водили рачуна о томе да ли се доносе закони у складу са Уставом, да ли председник, премијер, министри и друге институције крше Устав и права грађана.

Најава прекомерне употребе силе

Полиција би по новом Закону могла да примени чак 11 различитих средстава принуде (палица, физичка снага, коњи, пси…) уколико се након првог њиховог упозорења окупљена група грађана не разиђе, а на папиру би били поштеђени само инвалиди, деца млађа од 14 година, труднице и „очигледно болесни“.