Прочитај ми чланак

Полицајци, срам вас било што сте ухапсили Колувију!

0

Оно што је до пре неколико дана била сумња коју ваља испитати, јуче су постали "непобитни докази". Управо ту реч председница Владе Ана Брнабић је искористила говорећи о паралелној структури у Министарству унутрашњих послова и њиховој жељи да искористе случај "Јовањица" зарад рушења власти.

– Страшно је да је постојала паралелна структура у МУП, која је имала такву моћ да човека уцењује слободом како би оптужио Андреја Вучића. Та мрежа људи је имала циљ да сруши Александра Вучића, а на нама је да утврдимо од кога су добили тај задатак – рекла је Брнабић за Прву телевизију.

Foto: Printscreen/Tv Pink

И поред тога што председница Владе тврди да је већ установљено да је постојала паралелна структура у МУП-у, ниједан надлежни државни орган то заправо није утврдио. Наиме, не постоје никакве информације да је тужилаштво овим поводом покренуло и предистражни поступак, а камоли да је неко осумњичен.

Брнабић своје непобитне доказе вероватно темељи на интервјуу начелника Службе за специјалне истражне методе Томислава Радовановића који је у петак за исту телевизију рекао да је „убеђен“ да је у МУП-у постојала паралелна структура „са прецизно одабраним људима“ чији је циљ, како је рекао, био да прикупљају податке о председнику Србије Александру Вучићу и његовој породици.

Радовановић је казао да је група, фомирана у време када је ресорни министар био Небојша Стефановић, имала логистичку и сваку другу подршку једне западне обавештајне службе, као и да је успоставила обавештајну мрежу код „тајкуна“ и организованих криминалних група.

– Не могу да кажем о којој је служби реч, али је преломна тачка вероватно пут министра Стефановића у САД у вези предмета Гвантанамо који је подразумевао интеграцију и ресоцијализацију два лица из те базе. Тада се са одређеним обавештајним структурама САД ступа у директан контакт и вероватно је из тих контаката проистекла даља сарадња – казао је Радовановић.

Једини државни орган који је претходних дана испитивао наводе да је полиција нудила првоокривљеном у случају „Јовањица“ Предрагу Колувији да „призна“ да је радио за брата председника Србије Андреја Вучића, био је, како Данас сазнаје, Сектор унутрашње контроле МУП-а Србије.

Како је Радовановић рекао, у оквиру ове истраге саслушана је бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, начелник Одељења за наркотике београдске полиције Слободан Миленковић и инспектор Душан Митић. Сви они су, прецизирао је, одбили полиграфско тестирање.

Адвокат Ненад Тасић који заступа Дијану Хркаловић потврдио је да је његова клијенткиња прошле недеље, у својству грађанина, саслушана од стране СУК-а. Он је нагласио да записник о саслушању носи ознаку „строго поверљиво“ и да само он, његова клијенткиња и службеници Сектора унутрашње контроле могу да знају шта је био предмет испитивања, шта је она рекла, да ли је било понуђено полиграфско испитивање и да ли је она на њега пристала.

– Изузев те групе људи, на основу закона, нико други не сме да буде у поседу те информације, а камоли да их износи јавно. То представља отворено кршење закона, али очигледно да закон не важи исто за све. Сектор за унутрашњу контролу МУП-а би морао да се позабави са овим цурењем информација – каже Тасић.

Након Радовановићевог гостовања на телевизији, у суботу је конференцију за медије сазвао и актуелни министар одбране Небојша Стефановић, јавно истичући жељу да буде полиграфски испитан о његовим тврдњама.

– То што ме је Радовановић оптужио да радим против своје земље и у корист неке друге земље је лаж највећих размера и као патриота, кажем, те бесмислице ће морати да објасни пред државним органима јер ја не желим да пређем преко тога – казао је Стефановић.

Након ове конференције, одржана је седница председништва Српске напредне странке на којој су Стефановић и председник Србије Александар Вучић имали састанак. Вучић након седнице није желео да ода превише детаља о разговору са некада најближим сарадником.

Полицајац ког је Вучић одликовао, испитиван у истрази његовог и прислушкивања Томе Николића!

– Пустите нас са тешким оптужбама, ми ћемо о томе да говоримо унутар странке. Зато имамо и Скупштину странке. О томе ћемо ми да расправљамо унутар себе, а надлежни органи ће да утврђују ко је починио кривично дело, а ко није – нагласио је Вучић и додао да би могао филм да се прави о подметању доказа против њега и начину на који је то покушано.

Адвокат Боривоје Боровић, који је заступао потпредседника Народне странке Мирослава Алексића у спору против Андреја Вучића, истиче да се без ангажмана тужилаштва које би све ове наводе детаљно испитало, цела афера своди на замајавања народа приватним проблемима владајуће странке.

– Имајући у виду да је у Србији правосуђе девастирано до мере да практично не постоји, све остаје на међусобним оптужбама. Да је тужилаштво независно, оно би могло да испита све оно што укључени актери износе у јавност. Тужилаштво, међутим, не сме да уђе дубље у ту материју, па тако рецимо нису смели да вештаче телефон који би доказао са ким је у дану хапшења комуницирао Колувија. Исто тако, случај Беливук је временски орочен на 2019 и 2020. годину, док се претходни период просто игнорише. Тужилаштво не сме да задире у такве детаље јер би се открила директна повезаности врха власти са организованим криминалом. Без такве истраге, све ово се своди на игранку власти и страхујем да ће на крају да буду жртвовани неки појединци из полиције – истиче Боровић.