Прочитај ми чланак

Полицајац ког је Вучић одликовао, испитиван у истрази прислушкивања…

0

Небојша Апостоловић, припадник МУП Србије кога је, након што је повређен током прошлогодишњих протеста грађана, одликовао председник Србије, био је предмет истраге 2012. године, када је испитивано ко је од полицајаца учествовао у незаконитом прибављању листинга и телефонске комуникације тадашњег првог човека Србије Томислава Николића и његовог најближег сарадника Александра Вучића!

И сам тадашњи председник Србије је у емисији „Сведок“ на РТС-у 31. октобра 2012. тврдио да су он и Александар Вучић, у то време први потпредседник Владе Србије прислушкивани и да су “ упали међу људе који користе високе функције у многим службама да господаре животима“.

Дијана прислушкивала опозицију и новинаре, саслушана тек због Вучића

– Ми смо упали међу људе који су се дрзнули да прислушкују најпре мене, а онда и Александра Вучића. То ће морати да се истражи до краја. Тако у Србији не може да се живи – рекао је тадашњи председник.

И сам Вучић је тих дана изјавио да су „пре три дана открили да је једна група по налогу прислушкивала највише државне функционере, укључујући председника Томислава Николића и њега, као и да ће покренута опсежна истрага и врло брзо ћемо утврдити о чему се ради“…

Међу онима чији је рад тада испитиван је, према сазнањима Директно.рс био и Апостоловић, који је у то време радио у криминалистичкој полицији Београда, и из које је судећи према извештајима медија из тог времена, и обављан тај посао пришлушкивања у то време двојице најмоћнијих људи у Србији. Али, по обичају није утврђено да ко је стајао иза свега тога, или је то био само почетак спиновања од стране власти које ће кулминацију достићи наредних година.

Чињеница је да Апостоловићу није фалила „длака са главе“, да ли зато што прислушкивања није било или ако га је било, чуо је нешто што није требало па се осигурао, овај оперативац је после те афере напредовао. Постављен је за шефа Одсека за сузбијања криминалитета у Полицијској станици Палилула.

И ту га, међутим, прате афере. Управо у време док је био први човек крим-полиције највеће београдске општине из сефа у коме се чува новац одузет у кривичним делима, нестало је 30.000 евра. Истагом је утврђено да је новац узео Вања М, инспектор са „дрога“, коме је Апостоловић био шеф.

Против Вање М. је поднета кривична пријава у редовном поступку, према сазнањима Директно.рс склопио је споразум са тужилаштвом, али је питање како је могао дужи временски период да узима новац из сефа, а да његов надлежни – Апостоловић то не примети. Ипак, након што је утврђено да је из сефа нестало на десетине хиљада евра, Апостоловић је смењен и враћен у Управу криминалистичке полиције ПУ за град Београд. Са те позиције упућен је и да „штити скупштину од протестаната“.

Питање је међутим, да ли је он као оперативац требало да буде испред скупштине?! Јер део оперативног обезбеђења у цивилу није ни смео, ни требало да буде испред улаза у зграду Народне скупштине, коју су обезбеђивали полицајци под опремом за јавни ред и мир. Његов задатак је требало да буде прикупљање података о извршиоцима и евентуално снимање.

Ко му је наредио да буде на месту, испред Народне скупштине, у овом моменту није познато, али је Апостоловић током протеста повређен и постао је херој кога су посетили и тадашњи министра полиције Небојша Стефановић, али и кога је одликовао председник Србије и то одредом заслуга за безбедност и одбрану трећег степена поводом Дана примирја у Првом светском рату. Образложење је било да је током јулских протеста испред Народне скупштине тешко повређен, а да је одликован за „натпросечно, узорно и часно извршење задатака у области одбране и безбедности“.

Директно.рс се у вези са свим овим сазнањима обратио се МУП Србије, али одговор, по обичају нисмо добили. Зато отворено питамо и српску полицију на чеклу са министром Александром Вулином, али и председника Вучића, да ли су били упознати са свим аферама са којима је повезиван Апостоловић, као и ко му је дао наређење да на протесту буде на месту на коме није предвиђено за инспекторе МУП-а у цивилу.

Питамо их и шта је са оном првом истрагом прислушкивања Николића и Вучића, да ли је утврђено ко је и за чији рачун пратио телефонске комуникације тада најмоћнијих људи у држави. Или је и тај случај по обичају „вуци сити, а овце на броју“.