Прочитај ми чланак

Покушај службашког пуча у Демократској странци: Сценарио очекиван

0

Група чланова Демократске странке (ДС) напустила је седницу Главног одбора и пре њеног завршетка негодујући што су у одлучивању о тачкама дневног реда у расправи учествовали гости који нису чланови ДС-а. Међу демократама који су напустили седницу су Бранислав Лечић, Александра Јерков, Балша Божовић, Радослав Милојичић Кена.

Бранисав Лечић је рекао да је један од разлога за напуштање то што се на седници обратио Небојша Зеленовић, који није члан ДС-а, већ Савеза за Србију, а који је пружио пуну подршку идејама председника ДС-а Зорана Лутовца и оценио да је сада прави моменат за шире уједињење странака демократске оријентације.

Лечић је, коментаришући ту изјаву, рекао да они јесу за то, али да је морало прво да дође до уједињења унутар самог ДС-а.

Иначе, Демократска странка је на Главном одбору донела одлуке о оснивању Одбора за финансијско управљање и контролу, као и Грађанског демократског клуба.

Како је саопштено, задатак Одбора за финансијску контролу и управљање биће да контролише, прати и оцењује финансијске токове у ДС-у и да успоставља јасан и транспарентан систем контроле трошења финансијских средстава ДС-а.

Одбор чине стручњаци и професори: Вида Огњеновић, проф. др Ђорђе Павићевић, судија Зоран Ивошевић, проф. др Жарко Требјешанин, Корнелија Букач, интерна ревизорка, проф. др Драгор Хибер, Гојко Божовић, издавач и књижевник, као и др Данило Шуковић, економиста и бивши члан Савета за борбу против корупције.

Председник ДС-а Зоран Лутовац рекао је да је веома важно да Демократска странка врати дуг који је направљен у прошлости, али да то није питање само пуког враћањања финансијског дуга, већ најпре питање повратка политичког кредибилитета.

„Замолићемо наше чланове, симпатизере и све грађане који желе да нам помогну да уплаћују прилоге, како не бисмо зависили ни од кога, а посебно не од центара моћи изван странке. Нећемо да наше одлуке зависе од тога какве би последице имале по наше финансирање, већ од тога да ли су исправне и у интресу грађана. Врло је важно да у овоме будемо уверљиви и отворени, а чланови и чланице комисије својим угледом и чашћу биће гарант да ће се читав процес одвијати у складу са прописима и начелима етике и морала“, казао је Лутовац.

Рекао је и да је Грађанско демократски клуб основан као тело које окупља независне и угледне интелекталце који ће расправљати о важним политичким и друштвеним темама, износити критичке осврте, али и креирати предлоге за решавање проблема.

Демократска странка, кко је саопштено, овим путем жели да врати дијалог у политку.

„У руководству и члановима Демократске странке Грађанско демократски клуб имаће отворене саговорнике посвећене јавном добру, спремне да приме критику и прихвате добре предлоге“, закључио је Лутовац.