Прочитај ми чланак

Покрет Ослобођење обележио мученичка страдања Драже Михаиловића и породице Романов

0

Покрет Ослобођење организовао је данас у Цркви Свете Мати Параскеве у Лапову помен српском генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и његовим борцима, обележавајући тако 76 година од његовог убиства.

Пријатељи покрета Ослобођење присуствовали су, такође, литургији и помену на свету царску и мученичку породицу Романов, након чега су положили венце на споменик Михаиловићу у овом граду.

Венце су положили и Уједињени равногорски покрет из Велике Плане, Српска монархистичка странка а у организацији догађаја, поред поменутих организација, учествовали су мештани Лапова и свештеници СПЦ.

Након помена присутнима се обратио историчар Бојан Димитријевић.

„И Дражу, и Романове усмртио је комунистички режим, те су они мученици тоталитарне власти, али су и симболи слободе и најчистијег родољубља“, рекао је овом приликом председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић и додао:

„Иако се у држави данашњи дан никако не обележава, за све нас овде жртва припадника Југословенске војске у отаџбини је пример преданости борби за идеале, убеђења и српство. Трудимо се да тај пример следимо.“

Подсетимо, Лапово је једно од места које је прво у Србији подигло споменик и трг назвало у част генерала Драгољуба Михаиловића, док Српска православна црква данас обележава празник царских мученика из породице Романов, који су од стране бољшевика стрељани на данашњи дан 1918. године, а Руска православна црква их је канонизовала 2000. године.

„Током данашње литургије помолили смо се и за мученичку породицу Романов, која представља симбол вековног српско-руског пријатељства и веома је важно сећати их се у овим временима, када Русија води битку за слободу не само свог народа у Украјини, већ и за спас читавог човечанства од зла нацизма и фашизма“, поручио је Ђорђевић из Лапова.