Прочитај ми чланак

Појавио се нови документ: Три америчка предлога за капитулацију Србије

0

Београд -- У Вашингтону се појавио нови документ о решењу питања односа Србије и тзв. Косова, иза ког стоји човек бившег поредседника САД Барака Обаме, пишу медији.

Према том документу, три су могућности за договор између Београда и Приштине, али се и истиче да ни једна „није идеална“.

FOTO: KLIX.BA / PROMO

Прва је употреба “подстицаја” за Србију – подршка донатора и убрзано чланство у ЕУ за пристанак на признање, друга да се Србија одобровољи формирањем нових аутономних округа за косовске Србе, али и за српске Албанце, а трећа враћање приступу размени територија који је био срж нацрта споразума за 2018. годину, пише Блиц и наводи да су то закључци анализе “Поновно покретање дијалога између Косова и Србије”, иза које стоји утицајна тинк-тенк Међународна кризна група.

Председавајући ове организације је Роберт Малеј, човек из администрације америчких демократа и саветник Беле куће за време председничког мандата Барака Обаме.

У анализи се између осталог, истиче да би решавање спора било “корисно за стабилност на западном Балкану и у Европи”, али и указује да све стране треба да траже начин да се дође до споразума о узајамном признавању, а да би државе ЕУ требало да дају знак да ће подржати било који договор у складу са људским правима и међународним правом.

„Београд и Приштина би требало јавно да признају потребу за компромисом“, напомиње се у анализи чији је циљ коначно распетљавање тог „Гордијевог чвора“.

Наводи се да Приштина и Београд разговарају, изнова и изнова, о томе како да нормализују своје односе најмање од 2006. године, и да су се сложили око многих тачака, али се не слажу око најзначајније ствари која их дели: независности Косова.

Што се тиче првог предлога- можда је једноставно немогуће да ЕУ обећа убрзано чланство, а материјални подстицаји вероватно неће бити довољни за решавање суштинског питања политичког идентитета Србије. Између друге две, аутономија би изгледала као бољи избор, са досадашњим успехом у Европи и подршком међу државама чланицама ЕУ, али изгледа да изазива и најоштрију негативну реакцију обе стране – пише у тексту, пише даље Блиц.

Даље, предлаже се да би Брисел требало да се усредсреди “на подстицање преговора у којима су стране слободне да истраже било које решење које је у складу са људским правима и међународним правом, имајући у виду потребу за јавном подршком код куће”.

Америка има три предлога решења за тзв. Косово:

1. Признање од стране Србије за стварање нових аутономних округа за косовске Србе и српске Албанце

2. Враћање приступу размене територија који је био срж нацрта споразума предвиђеног за 2018. годину

3. У анализи се констатује да Европска унија мора да постигне јединствен став у вези са решавањем косовског чвора Мост на Ибру у Косовској Митровици одавно раздваја српски од албанског дела града.