Прочитај ми чланак

ПОГЛЕДАЈТЕ: Како је Вучић ушао у РТС? Поглед са задње стране

0

Организатори протеста "1 од 5 милиона" и грађани окупили су се испред зграде РТС, због најављеног гостовања председника Александра Вучића у "Упитнику" с жељом да му поставе нека питања. Иако су били пред свим улазима у зграду, председник је ушао, како је рекао - на ишарана врата у Абердаревој. Емисија је почела у заказано време, а организатори протеста тврде да Вучић није могао да уђе у зграду и да је емисија раније снимљена. Забележени су и мањи инциденти - кошкање, а један ауто је прошао кроз шпалир људи у цивилу у Абердаревој.

Демонстранти су почели да се окупљају око 19 сати. Дошло је до мањих инцидената у пар наврата, када су две групе окупљених насрнуле једна на другу – било је добацивања и гуркања у Таковској испред РТС, али их је полиција раздвојила. Једни су скандирали против Драгана Ђиласа, други против Вучића. Атмосфера је била напета.

Испред улаза у Таковској налазиле су се присталице протеста „1 од 5 милиона“, а како је јавила репортерка Н1 од 19 сати се могла видети одвојена група људи, ближе Таковској, међутим, они нису хтели да се изјасне кога су дошли да подрже – протест или председника.

На почетку Абердареве био је постављен кордон полиције, а ту су били и људи у цивилу који су заустављали све, па и новинаре. „Питали смо због чега, нико нам није одговорио, кад нас је један од њих упитао са које смо телевизије и кад смо одговорили да смо са Н1, децидно је рекао – не може“, наводи наш репортер.

Аутомобил на силу прошао кроз шпалир људи у цивилу у Абердаревој

Било је приметно присуство полиције у униформи и у цивилу.

Један ауто алексиначких таблица је покушао да прође кроз шпалир људи у цивилу, који није дозвољавао никоме да прође и уђе у Абердарову, јавља наш репортер. Аутомобил је прошао, зауставио се на неколико метара, и људи у цивилу су га зауставили, извукли оне у возилу, наређивали им да легну доле, да ставе руке на леђа. На питање новинара Н1 да ли су приведени, није било одговора.

Једна од студенткиња „1 од 5 милиона“ Теа Вукадин нешто пре 21х и почетка емисије је рекла да сматра да је председник прошао и да није дошао да чује шта имају да га питају. Додала је да ће га чекати док се емисија не заврши. „Код рушевина РТС налази се Валентина, чека председника да му постави питање, а на доњем улазу у Таковској је Никола, она исто чека председника да му постави питање“, додаје.

Грађани су дували у пиштаљке, звиждали су, а са собом су носили и транспаренте на којима је писало „Да ли ћете сменити Небојшу Стефановића зато што је слагао да је дипломирао“, „Да ли ћете сменити Синишу Малог јер је украо докторат“ и „Преваранти враћајте новац пензионерима“. Певали су и „Ој, Косово, Косово“.

Удружење „1 од 5 милиона“ раније је саопштило да желе да дочекају Вучића и да га питају „оно што они (РТС) неће“. Рекли су да желе да га питају о стварима које су им важне и да им је дужан одговоре на сва њихова питања. „Доста је скривања и фолирања у намештеним интервјиума“, навели су раније у саопштењу из удружења „Један од пет милиона“. Додали су да већ 11 месеци протестују и постављају питања која не преноси РТС те да „новинари јавног сервиса не постављају питања која су од јавног интереса, својим режимским гостима“.

Обрадовић: Ако нису годину дана могли организатори „1 од 5 милиона“ да гостују, не може ни Вучић

Међу присутнима је био и један од лидера СзС Бошко Обрадовић који је рекао да су ту јер не желе „више да трпе понижење“. „Ми смо они који вечерас бранимо и Устав и закон, Александар Вучић је онај који седам година крши Устав и закон“, рекао је и додао да има дубоко поштовање према студентима „1 од 5 милиона“ који су свему рекли доста.

„Ми смо овде да им пружимо подршку и да упутимо поруку и РТС и председнику Вучићу да ако за годину дана од када трају протести „1 од 5 милиона“ ниједан организатор тог протеста није могао да гостује ни у једној емисији РТС, не може ни Александар Вучић. И мислимо да је то порука храбрости коју Србија треба да чује. Доста нам је Александра Вучића, доста нам је његових гостовања свако вече на телевизијама са националном фреквенцијом, доста нам је вређања наше интелигенције, доста нам је понижавања, морамо да исправимо кичму, подигнемо глас, да покажемо зубе овом криминалном и лоповском режиму. Због тога смо вечерас овде, не због насиља или не дај Боже некаквих атентата, ми смо овде да покажемо да тако више не може“, рекао је Обрадовић.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!