Прочитај ми чланак

Подржан предлог за опозив Мила Ђукановића: Црногорска скупштина донела одлуку

0

Скупштина Црне Горе усвојила је предлог за покретање поступка утврђивања да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав због поступања на Цетињу током устоличења владике Јоаникија.

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић најавио је да ће послати предлог Уставном суду, како би се суд изјаснио да ли је шеф државе повредио највиши правни акт, преносе црногорски медији.
Ако Уставни суд утврди да је Ђукановић прекршио Устав, Скупштина може да га смени са места председника.

Foto: IN4S

Предлог је изнет пред Скупштину на основу иницијативе Социјалистичке народне партије. СНП сматра да је изјавама и поступањем Ђукановић на Цетињу почетком септембра грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова.

Како је раније објаснио Владимир Јоковић, лидер СНП-а, Мило Ђукановић је својим изјавама више пута кршио Устав Црне Горе јер је позивао на спречавање изражавања верских осећања, што је гарантовано врховним правним актом.

„Ђукановић је подстицао и да се спречи верски обред устоличења митрополита, који се вековима одржава“, рекао је Јоковић Спутњику.

Посланици су са 41 глас за и 36 против усвојили предлог за покретање поступка да ли је председник Црне Горе повредио устав.