Прочитај ми чланак

Подршка Апелу у одбрану невиних жртава Погрома (Рације) у Новом Саду 1942. године

0

Градски одбор Српске радикалне странке Нови Сад у потпуности подржава и стаје у заштиту Апела у одбрану невиних жртава Погрома (Рације) у Новом Саду 1942. године, који је 26. јануара, објавила Информативна служба Епархије бачке Српске Православне Цркве.

„Нико нема право да релативизује и злоупотребљава невине жртве и страшан Погром који се јануара 1942. године, догодио широм Шајкашке области и града Новог Сада. Понајмање то право имају самозвани „антифашисти“, у јавности добро познати као озлоглашени србофобични дилетанти иза којих стоји Чанкова аутономашка Лига социјалдемократа Војводине и ликови попут Динка Грухоњића, Норберта Шинковића, Теофила Панчића и Бранке Драговић Савић, који су савремени симболи мржње према свему што је српско, национално и патриотско. Наиме, ми српски радикали постављамо питање каква је то ноћна акција која се, према писањима сајта Аутономија – портала Грађанске Војводине одиграла како би њени протагонисти наводно спасили свет од „растућег национализма и фашизма у Србији“? Где су сви ти тзв. објективни и независни медији када је Српска радикална странка оштро протествовала против подизања споменика „невиним“ жртвама, у које су, поред оних који су то заиста и били сврстани најгори злочинци, осведочени крвници, џелати и сарадници окупатора који су, као у случају Јаноша Тота директно вршили злочине у тој истој Новосадској рацији. Јанош Тот је био монструм који је зверски убио петорицу браће Јовандића, а данас Новосађани треба да му се захваљују и дижу споменик. Срамота!“ – истакли су у Градском одбору Српске радикалне странке Нови Сад.

Делегација Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад присуствовала је званичном програму обележавања 79. годишњице од Погрома (Рације) у Новом Саду 1942. године, и овим путем изражава најдубље огорчење према покушајима ругања са антифашистичком традицијом Новог Сада.

„Поједини мржњом задојени отпадници, који себе сматрају некаквим наслединцима антифашистичке традиције су чист пример како се врло перфидно и субверзивно жели уништити наш национални и духовни идентитет. Оно што је њима једино битно је да су вечито на власти и да попут Ненада Чанка, „наше новце“ трпају искључиво у своје џепове. Пуна су им уста државе Војводине, док са друге стране свако појављивање у јавности и својим прљавим медијима користе да скрнаве и блате све што има везе са српским народом и Српском Православном Црквом. Овај пут су за своје нечасне работе искористили и на најстрашнији могући начин злоупотребили сећање на један од најстравичнијих злочина у историји нашег града. Овим путем позивамо све искрене и часне Новосађане, друштвене и државне институције, медије и јавност да подрже Апел у одбрану невиних жртава Погрома (Рације) у Новом Саду 1942. године, Епархије бачке Српске Православне Цркве и да заједно одбранимо сећање на невине жртве и њихову страдалничку муку“ – поручили су у Српској радикалној странци.