Прочитај ми чланак

Под изговором дијалога желе да обезбеде признања од преосталих 5 чланица ЕУ?

0

Влада тзв. Косова намерава да користи процес дијалога са Србијом као средство да обезбеди признање од пет држава чланица Европске уније.

Шпанија, Грчка, Словачка, Румунија и Кипар још увек не признају Косово као независну државу, преноси „Репортери“.

Неки од њих изразили су резерве у погледу признања, без постизања коначног споразума у ​​процесу дијалога између Приштине и Београда.

„Влада тзв. Косова ће учествовати у дијалогу са Србијом са јасним принципима и са циљем да коначни споразум, поред међудржавних питања, укључује међусобно признавање између држава, признавање од преосталих пет земаља ЕУ и чланство у УН“, наводи се у Програму Владе тзв. Косова, 2021.-2025. године

Део управљачког програма посвеен спољној политици, углавном се фокусира на повећање међународног субјективитета на Косову, кроз нова признања и чланство у међународним организацијама.

У последње три године тзв. Косово су признале само две државе – Барбадоса у фебруару 2018. и најновије из Израела, уз посредовање бившег америчког председника Доналда Трампа.

Током ових година, тзв. Косово се суочило са жестоком кампањом српске дипломатије, која је непрестано лобирала за повлачење признања државе Косово.

Кампања Србије и вест да су неке земље повукле признања створиле су дилеме за тачан број држава које су признале Косово.

РСЕ је упитало Министарство спољних послова и дијаспору о новој стратегији за обезбеђивање нових признања, а затражио је одговор које ће земље и региони бити приоритет за косовску дипломатију.

Међутим, ова институција није одговорила.

Стратешко преиспитивање дипломатије

Према бившој косовској амбасадорки у Италији Алми Љами, сва дипломатска енергија тренутно би требало да се усредсреди на обезбеђивање признавања од пет држава Европске уније које нису признале Косово.

„Признање пет земаља ЕУ требало би да буде услов у дијалогу, јер овај дијалог води Европска унија за нормализацију односа са Србијом и треба да буде завршен коначним споразумом, који треба да садржи гаранције за признавање од пет земаља у питању. У супротном би било бесмислено“, каже бивша амбасадорка Косова у Италији, Алма Љама.

Да би то постигао, Љама позитивно види чињеницу да спољну политику ЕУ води шпански политичар Ђузепе Борељ, који долази из земље која није признала Косово, а да у процесу дијалога између Косова и Србије посредује Мирослав Лајчак из Словачке која такође не жели да призна државу Косово.

„Признање Израела наљутило је друге земље на Блиском Истоку“

Осим пет најважнијих земаља ЕУ, тзв. Косово није успело да обезбеди велико признање ни од арапских ни од латиноамеричких земаља.

Бивши косовски амбасадор у САД и Турској Авни Спахиу, који је сада у пензији, каже да су односи Косова са арапским земљама повређени након успостављања косовско-израелских дипломатских односа.

У септембру 2020. две високе државне делегације са тзв. Косова и из Србије, у присуству бившег председника Доналда Трампа и званичника америчке администрације, договориле су се о споразуму усмереном на економску нормализацију. Али документи које су потписали тадашњи косовски премијер Авдулах Хоти и председник Србије Александар Вучић имао је више политички карактер.

Једна од тачака са великим политичким утицајем био је захтев да тзв. Косово годину дана не тражи чланство у међународним организацијама.

Србија је била дужна да заустави своју дипломатску кампању лобирања у разним земљама света, да повуче одлуке о признању независности тзв. Косова.

Овај споразум, у време када је постигнут, критиковао је актуелни косовски премијер Аљбин Курти.

„Признање“ Јамајке

Србија је од 2017. године покренула кампању коју је водио бивши министар спољних послова Ивица Дачић како би наговорила државе да повуку одлуке о признавању државе Косово.

Дачић је изјавио да је одлуке о повлачењу признања донело 18 држава. Међу њима: Сао Томе и Принципе, Суринам, Гвинеја Бисау, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Унија Комора, Саломонова острва, Мадагаскар, Палау, Того, Централноафричка Република Гана, Сијера Леоне и Науру.

Неизвесност око броја признања у прошлости су стварале саме косовске институције.

Признабје се догодио у фебруару 2020. године, када је тадашњи председник Косова Хашим Тачи објавио да је држава Јамајка признала државу Косово.

Али убрзо након што је објавио статус на Твитеру, јамајканска министарка спољних послова Камина Џонсон-Смит демантовала је вест.