Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ Тандем Вучић-Ђилас: Санкције Русији пред одбором Скупштине у новембру!

0

Борко Стефановић, председник Одбора за спољне послове у Скупштини Србије и потпредседник парламента, најавио је да ће предложити да се у парламенту расправља о увођењу санкција Русији. Он за Нова.рс наводи да ће током новембра прво заказати седницу Одбора на којем ће бити разматран документ о усклађивању са рестриктивним мерама ЕУ према Руској Федерацији.

Формирање нове владе више не може да буде аргумент за одлагање доношења одлуке о увођењу санкција Русији. Формиран је трећи по реду кабинет Ане Брнабић, а судећи по оном што се могло чути, нова извршна власт за сада неће повући такав потез.

Међутим, Борко Стефановић, потпредседник Скупштине, председник Одбора за спољне послове и посланик ССП, најавио је да ће ту тему покренути у парламенту након формирања Владе. Он је раније рекао да ће припремити документ којим ће бити затражено да Србија што пре усклади своју спољну политику са политиком ЕУ, нарочито према рестриктивним мерама према Русији.

С обзиром на то да је формирана влада, питали смо га када ће ту тему ставити на дневни ред на седници Одбора за спољне послове, чији је председник.

“Очекујем да се то деси током новембра. Радим на документу”, кратко је рекао Стефановић.

Он је средином октобра изјавио да ће у Скупштини предложити разматрање документа о увођењу санкција Русији пре свега због нелегалног војног напада, агресије, на суверену земљу и одузимање њених територија, што је све у супротности са Повељом Уједињених нација.

Тада је навео да ће тај документ бити прво разматран на седници Одбора, а без обзира на исход гласања, тај документ ће предложити и на пленарној седници Скупштине.