Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ – Михајловић: Следи поскупљење струје, рационалније користите енергију

0

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас да је реално очекивати повећање цене струје за домаћинства, јер је тренутно најнижа у Европи и то у тренутку док цене свих компоненти за производњу струје свакодневно расту. "Што се тиче цене електричне енергије, на страну то што имамо најнижу цену у Европи, нижу и од земаља у окружењу, али чињеница је да је претходних годину дана поскупео угаљ, поскупела је нафта, поскупеле су све компоненте за производњу електричне енергије и није реално да имамо ову цену", рекла је Михајловић, гостујући на РТС-у, саопштио је њен кабинет.

Нова цена, према њеним речима, мора да буде усклађена са свим параметрима и да буде одржива и за Електропривреду Србије (ЕПС) и за државу и за грађане, „јер ЕПС мора из кризе да изађе на ногама, а не на коленима, јер је најважније предузеће у земљи“.

„Министарство стоји уз ЕПС, мислимо да су захтеви за повећањем реални. Тај новац сигурно неће ићи за плате, како поједини медији пишу, већ за решавање проблема који су настали због високих цена на тржишту“, рекла је Михајловић. Она је, упитана о цени гаса и Уредби о ограничењу висине цене нафтних деривата, рекла да се свакодневно прати ситуација на европским тржиштима и да Влада анализира стање.

Михајловић је рекла да има довољна количина свих енергената за несметано функционисање привреде и грађана, „јер се претходних годину дана озбиљно радио на томе, али је потребно да сви заједно поведу рачуна и рационалније користе енергију“.

„Ово није нормална ситуација, ово је најгора ситуација за економију и енергетику сваке државе и мислим да сви треба да поведемо рачуна. Није реално да топлане греју ако температура падне испод 12 степени и тако троши милион кубних метара гаса, које можемо да убацимо у складиште. Смејемо се државама које штеде, уместо да сви заједно рационалније користимо енергију, да више штедимо и да будемо јединствени када је криза“, рекла је она.