Прочитај ми чланак

ПОЧЕЛО САСЛУШАЊЕ ВЕСЕЉИЈА у Специјалном суду о злочинима ОВК над Србима

0

ПРИШТИНА - У Специјалном суду у Хагу почело је саслушање одлазећег председавајућег косовског парламента и лидера Демократске партије Косова, Кадрија Весељија, пише приштинска Газета Еxпрес.

Весељи би у Специјалном суду требало да буде саслушан о околностима под којима су бивши припадници тзв. ОВК чинили злочине над Србима и другим неалбанцима, као и над лојалним Албанцима током последњих сукоба на КиМ.

Весељијево саслушање је било заказано најпре за 4. децембар, али је из непознатих разлога одложено за данас.

Пре поласка у Хаг, Весељи није желео да открије да ли га је Специјални суд позвао као сведока или осумњиченог.

Бивши агент СХИК, Наим Мифтари, коме је Весељи био надређени у косовској тајној служби, твди да је његов бивши шеф позван као осумњичени.

Мифтари, који је и сам саслушан у специјалном суду, је на свом фејсбук профилу јуче написао да, иако осумњичен, Весељију и његовом пријатељу и саборцу Хашиму Тачију неће бити суђено све док, како је навео, најпре у том суду не буду жртвовани сви њихови пријатељи.

„Кадри Весељи је позван у Специјални суд као осумњичени, а реч је о суду који је он заједно формирао са Хашимом Тачијем. Али, њима неће бити суђено све док не буду жртвовани њихови пријатељи, као што су биле жртвоване турске главе, да би задржали Косово изолованим, земљу без закона и будућности, земљу без наде, која данас практично и не постоји“, написао је Мифтари.

Иначе, Весељи важи за „човека из сенке“ и „господара Косова.

Весељи је други политички лидер Албанаца, након Рамуша Харадинаја, који ће бити саслушан у Специјалном суду.

Један је од оснивача тзв. ОВК и дугогодишњи први човек СХИК-а, косовске тајне службе.

Уз Хашима Тачија, Весељи се помиње у извештају који је Дик Марти поднео Савета Европе о афери трговине људским органима Срба, током рата 1989-1999. године на КиМ.

За Весељија се сматра да је био члан Албанске информативне агенције, која је деловала у оквиру ФАРК-а, албанске оружане формације “Републике Косово”, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности.

Весељи је, према писању појединих медија, био директно умешан у терористички напад на аутобус Ниш еxпреса у Подујеву, када је страдало 12, а повређено 43 Срба, као и да је о том злочину био упознт Тачи.

О Весељију се писало да је завршио курсеве терористицке обуке у Албанији, Немацкој и Швајцарској, да је контролисао, али и да данас контролише токове новца на КиМ, трговину дрогом, нафтом, као и да је одговоран као човек из сенке за бројне ликвидације.