Прочитај ми чланак

Почели проблеми са парама: Милови донатори повлаче новац

0

Извршни директор приватне компаније „Декар Енергy“ Милић Нововић, повукао је 5.000 евра донације Демократској партији социјалиста (ДПС) за парламентарне изборе, показује извештај Агенције за спречавање корупције (АСК) о прилозима у кампањи.

Нововићева фирма је раније од Владе добила концесије за производњу струје из мини хидроелектрана, а поред њега донатори ДПС-а су и фирма Игора Машовића и Тамара Кокић која је такође у истом бизнису.

FOTO: IN4S

Машовић је већински власник „Хидроенергије Андријевица“ и брат председника Општине Андријевица Срђана Машовића, који је најавио повлачење из политике, како је рекао из личних разлога, након што је ДПС на локалним изборима изгубила власт у тој општини.

Према информацијама “Вијести”, и Тамара Кокић планира да повуче донацију ДПС-у за парламентарне изборе.

Милић Нововић је прилог уплатио у јуну, док извештај АСК-а за период од 19. августа до 2. септембра показује да га је повукао.

То је учинио и Миодраг Јањушевић, који је претходно ДПС-у уплатио 600 евра. “Вијестима” је потврђено да је Нововић повукао прилог и да то намерава Тамара Кокић. Из ДПС-а нису одговорили на питања “Вијести” зашто су донације повучене, а питања су упућена и АСК-у.

МАНС је раније објавио да су Кокић и Нововић директори у компанијама које су од Владе добиле концесије за производњу струје из мини хидроелектрана. Закон о финансирању политичких субјеката прописује да компаније и физичка лица која с државом имају неки уговорни однос, или врше посао од јавног интереса, не могу давати прилоге политичким партијама. Законом о енергетици дефинисано је да производња струје спада у посао од јавног интереса.

Фирма Милића Нововића тренутно гради три хидроелектране у општини Колашин. Нововић је и директор и власник компаније „Игма Продуцт“, која је била у власништву фирме Игора Машовића, „Игма Гранд“.

“Хидроенергија Андријевица“ Игора Машовића је прошле године добила концесију и закључила уговоре за изградњу две мале хидроелектране. Преко своје друге компаније, „Игма Енергy“, он има удео у још осам малих хидроелектрана. Приход ових електрана до јуна ове године је износио близу 900 хиљада евра, а концесије за све електране су издате на 30 година.

Машовић је ДПС-у за ове изборе донирао 5.000 евра.

Тамара Кокић, која је ДПС помогла са 3.000 евра, извршни је директор две фирме које је основао конзорцијум, у коме удео има Игор Машовић, а до августа 2018. године је радила као директор његове компаније “Игма Гранд”. У МАНС-у су раније изнели сумњу да се наставља пракса разрађене шеме убацивања готовог новца у фонд кампање ДПС-а, а не добровољних донација.

“У овом случају, Машовић и лица и компаније које су повезане с њим, имају јако велики интерес да управо ова гарнитура која им је омогућила да у мандату ове Владе добију милионе по основу субвенција за струју, обезбиједи да те послове могу имати и у наредном мандату Владе. То се у западном свету зове куповина утицаја и то је наш Закон препознао и изричито забранио и због тога је ова донација коју су Машовић и повезане компаније дали ДПС-у апсолутно незаконита јер на тај начин они утичу односно финансирају партију која би сјутра требало да им обезбеди наставак свих уговора”, рекао је Дејан Миловац из МАНС-а за ТВ Вијести.

Казне за физичко лице које на овај начин да прилог политичкој партији крећу се од 500 до 2.000 еура, док за партију која прими такву донацију није предвиђена никаква казна.

Последњи извештај о донацијама, а који је објавио АСК, од 19. августа до 2. септембра, показује да је Драган Жарковић донирао хиљаду евра, а Александар Обрадовић 500 евра.

Донације ДПС-у укупно износе око 497 хиљада еура.

Прилоге је добила и коалиција “Црно на бијело” и то у висини од 1.675 евра, а међу донаторима су Зоран Миљанић (Цивис) 500 евра, Зоран Микић (УРА) 300 евра, по 200 евра Јанко Милутин и Сенка Лабудовић, док су по 100 евра дали Иван Ашанин, Никола Радман, Радоје Перовић, Вељко Бановић…

Укупне донације коалицији “За будућност Црне Горе” износе 192.468 евра. Према последњем извештају АСК-а донатори су и Бобан Станишић (ПзП) с 3.000 евра, Раде Ранитовић 2.500, лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић 2.000 евра, а толико је уплатио и Горан Раосављевић. Жељко Фуртула је уплатио хиљаду евра.

Раније је објављено да је максимални износ, по пет хиљада евра донирало 20 функционера ДФ-а и носилац листе “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић.

БС прикупила 8.470 евра, донатор и Велбос

Бошњачка странка (БС) прикупила је 8.470 евра донација и све су регистроване у периоду од 5. до 19. августа.

Та партија добила је од предузећа Велбос д.о.о. Рожаје четири хиљаде евра. Власник Велбоса је истоимено предузеће из Сарајева, бизнисмена Нехада Кардовића.

Аида Растодер донирала је хиљаду евра, Јасмин Кајевић (ОО БС Бар) 500 евра, Адин Пуришић 400 евра, Алма Хаџибеговић (потпредседница Форума младих БС) и Дени Мусић по 300 евра, Едис Мустајбашић 250 евра, а по 200 евра Арнела Бралић, Мелдина Малезић, Земира Адровић…