Прочитај ми чланак

Почела је метаморфоза Вучевића у Вучића, гледали смо први чин

0

Уколико председник Александар Вучић одржи своју реч и напусти место шефа СНС, његов наследник највероватније ће бити министар одбране Милош Вучевић. Многи редови исписани су на ову тему, а да је Вучевић први пик председника сведочи низ догађаја који само потврђују да је "Вучић сва јаја ставио у једну корпу" - корпу Милоша Вучевића. Нови министар обраћа се попут Вучића, добија громогласне аплаузе, а има и место првог потпредседника Владе и министра одбране - исто оно што је Вучић био пре 10 година.

Велики број имена низао се на листи потенцијалних наследника Вучића – од Ане Брнабић, преко Марка Ђурића, па све то Николе Селаковића и Милоша Вучевића. Иако је Вучић далеко од тога да затвори врата у СНС, у овом тренутку се виде први обриси Вучичевог наследника.

vučić

Низ фактора и догађаја алудирају да ће нови шеф СНС (уколико Вучић одлучи да напусти странку) бити актуелни министар одбране и бивши градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Неке од њих ћемо вам представити:

Обраћања у духу Вучића

Након најава да ће Војска Србије срушити све дронове који спијунирају нашу територију, предузету су мере, па је у војној акцији срушен један дрон.

Јавност је у том тренутку баратала са премало информација, а у маниру Вучићевих најава и обраћања огласио се нови министар одбране Милош Вучевић.

Вучевић је рекао како је Војска Србије овим заштитила небо над нашом земљом и да је показала, како је казао, правовременост.

„Честитам припадницима Војске Србије на акцији и на прецизности и одлучности да штите небо… Небо над Србијом је безбедно”, рекао је Вучевић за ТВ Пинк. Све је то неодољиво заличило на обраћања председника Вучића, који у маратонским интервјуима и обраћањима јавности не каже готово ништа.

Уколико Вучић коначно напусти СНС, Вучевић најближи месту председника

Дуго се спекулисало да ће Александар Вучић напустити чело СНС, о чему је само он говорио више десетина пута. Обећавао је председник, али до сада нисмо добили гаранцију када ће председник званично напустити чело најјаче партије.

Одмах након најава да би могао да поднесе оставку, почело је са спекулисањем ко би могао бити нови наследник. Према сазнањима Нова.рс, књига би у том случају највероватније била сведена на “два слова”. – Ана Брнабић или Милош Вучевић.

Иако је Брнабић дугогодишња председница Владе, Вучевић је приватно знатно ближи Александру Вучићу, те по моделу владања знатно више одговара садашњем шефу државе. Дакле, уколико председник коначно одлучи да заврши своју епизоду у СНС, најближи најмоћнијој страначкој фотељи биће Милош Вучевић.

Извори нашег портала наводе да Вучевић, уз Ану Брнабић спада у људе у које има највише поверења.

„Они важе за људе у које Вучић има највише поверења ми преко којих би и даље могао, додуше из сенке, да управља странком”, казао је раније наш саговорник.

Бивши градоначелник Новог Сада сам је рекао да је за СНС урадио пуно више од многих министара, чиме се још једном препоручио за место председника Владе.

„Смем то да кажем, нескромно. Више сам урадио за странку од многих министра који су били у владама. Нисам имао приблем да подржим сваки предлог председника република. Никад се нисам осетио увређеним, него сам био поносан и срећан што сам део тима Алексндра Вучића и СНС“, поручио је јасно Вучевић.

Политички узлет исти као Вучићев

Иако је пре ствар симболике (а, можда и не), бивши градоначелник Новог Сада своју политичку каријеру гради на сличан начин попут председника Србије. Сви се сећамо да је 2012. године Вучић постао први потпредседник Владе, али и министар одбране.

Многи нису разумели шта значи ово ППВ, да ли то има неку тежину и шта значи то први? Наравно, премијерско место тада је било резервисано за Ивицу Дачића, који је одиграо улога „кинг макера“, односно таса на ваги. Без обзира на Дачићеву улогу, Вучић је због своје улоге у СНС добио неформалну веома битну функцију ППВ, али и министра одбране.

Исту такву улогу у новој Влади има Вучевић.

Громогласни аплаузи у Скупштини за будућег премијера

На свим седањима Народне скупштине, министар одбране, а пре тога народни посланик добијао је најгромогласније аплаузе.

То су увидели и други народни посланици, али грађани који су све то пратили путем телевизијског преноса. Да аплаузи нису спорадични И инспирисани добрим ораторским способностима Вучевића потврђује И најава да ће ова Влада бити подељена на два дела: први део мандата који ће водити Ана Брнабић и други који ће водити Милош Вучевић.

Наравно, све то је под условом да Влада буде имала пун мандат, али ако је судећи по најавама председника Србије, могуће је да ни Ана Брнабић неће моћи да одради своју половину мандата.

И сама премијерка Ана Брнабић рекла је да ће Вучевић преузети место председника Владе.

„То је договор. Ја схватам да је то била тешка одлука. И мене да сте питали и ми смо разговарали отворено и искрено. И председник и ја насамо, и Милош и председник насамо и нас троје и кључни људи СНС, стварно је била тешка одлука. Мислим да је пресудила та ствар да су тако кризна времена и тако тешка времена и да само управљање владом… Да Милошу треба мало више времена да се саживи и научи. И мени је требало време да научим од 2017. године. Милош је сад на једној од кључних позиција у Влади, он ће донети једну велику енергију“

Заједно и на Пасуљанским ливадама

На војној вежби на Пасуљанским ливадама, председник Александар Вучић дошао је у друштву министра одбране Милоша Вучевића.

Иако је требало да буде на састанку у вези са Берлинским процесом, где је раније најављено да ће се састати са канцеларом Немачке Олаф Шолцом, али И председником Владе Аљбином Куртијем.

Уместо “врућег” састанка у срцу Европе, Вучић је са Вучевићем обишао “хладна” поља Пасуљанским ливада у јеку афере са обарањем дронова.