Прочитај ми чланак

По процени извештаја ЕК: “Србија ће у ЕУ за 65 година – у најбољем случају”

0

Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове, је гостујући у програму "Пробуди се" говорио о томе какве вести, очекивања и опомене је донео извештај Европске комисије. Испоставило се да оцена 3,03 није добра, па чак ни "пролазна" као што би неком могла да зазвучи.

“То је једна блага оцена, потребно је да у тих 35 поглавља и политичким и европским критеријумима Србија добије петицу како би постала чланица Европске уније. Ако ви имате просечну оцену три, то значи да у одређеним деловима имате један, што значи да ће заиста бити потребно да уложите екстремно велике напоре да бисте се нашли међу развијеним земљама света”, објаснио је Бешири.

Naim Leo Beširi; Foto: Printscreen Nova S

Истакао је да је дипломатски језик другачији, те тако израз “постоји одређени напредак” уопште значи похвалу.

“То значи урадили сте нешто, али видећемо како ће то да изгледа пошто нисте баш кредибилни партнер да ћете све то да спроведете до краја… У дипломатском језику кад изразите забринутост, као што се три године касни с реформом устава у делу који треба да регулише независност судства, то је максимум што можете да кажете. То значи доведите се у ред што је пре могуће, нећемо да причамо с вама док то не решите. Нажалост, у тих 37 тачака и 35 поглавља та реч се много често помиње, а мора да се замени у ‘примењене су све реформе’. Ми ту формулацију немамо ни у једном делу “, истакао је Бешири.

Процена је по извештају, да ће Србија бити спремна за ЕУ тек за 65 година.

“Шездесет пет делује врло оптимистично уколико се настави у овом маниру. Премијерка Брнабић и њена влада је најгоре прошла кад је у питању реформа свих делова друштва који воде Србију у ЕУ. Ниједан премијер, а од демократских промена имали смо осам влада, није толико лошег урадио за Србију када је у питању реформа која води у ЕУ”, сматра Бешири.

Како каже, “нема назнака ни да ће нова влада Ане Брнабић било шта урадити”.