Прочитај ми чланак

Пљачка народа и државе! Скупштина: Алексић показао доказе како РТС троши паре

0

Мирослав Алексић, народни посланик Народне странке, током Четврте седнице Другог редовног заседања Скупштине Србије у 2022. години показао је доказе како се троше из буџета Србије средства за Радио телевизију Србије (РТС) и Регуларно тело за електронске медије (РЕМ), указавши да се ради о великој пљачки народ.

Том приликом, говорећи о ненаменском трошењу државних пара за рад РТС и РЕМ, између осталог је Алексић и рекао:

„Овде имамо сада законе којима треба РТС да дамо додатан новац. Сваки грађанин Србије 300 динара сваког месеца уз рачун за струју даје РТС. Сваког месеца. Тражите нових 900 милиона, нових јер није довољно. Зашто? Јел РТС обавља свој посао како треба? Бојим се да не.

Прочитаћу да би они чули ако никада нису чули да постоји Устав Републике Србије и ви који представљате ову власт. У члану 51. Устава каже – свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују. Да ли поштује то РТС?

Или члан 50. који каже – у Републици Србији нема цензуре. Јел верује неко у то? Не верује нико. Не верују ни они на РТС.

Некада на РТС су седели академици. Данас седе директори пензионери. Траже од нас паре, а не кажу колико су приходи од реклама, од њиховог пословања. Ако тражите од нас новац, од грађана Србије, положите и ви рачун шта радите и како трошите паре или правите комбинације са „Вајлес Медијом“, са Жежељом, радите серије, ко коме, „Телеком“ финансира, ви емитујете, плаћате и то тако функционише.

Знате, када говоримо о томе како РТС обавља свој посао, перфектно то овај дијаграм објашњава. Погледајте грађани Србије, а погледајте и ви, народни посланици власти, ово је заступљеност странака на власти и странака опозиције на телевизијама са националном фреквенцијом. Б92 – 97% власт, „Хепи“ – 96%, „Пинк“ – 95%, „Прва“ – 95%, РТС – 95%. Нема разлике између „Пинка“ и РТС и ми плаћамо такав РТС где је 5% заступљености за годину дана коју имају сви грађани Србије који подржавају опозицију. Њих није мало. Није их мало и размислите како се понашате према њима.

Кад говоримо о јавним информацијама, када је тај РТС извештавао о аферама министара, о аферама функционера у јавним предузећима, када је извештавао о Јовањици, како је извештавао о „Телекому“, како је извештавао у „Крушику“, како о аферама Синише Малог, Ане Брнабић и њеног брата, Братислава Гашића, Александра Вулина, Звонка Веселиновића, Милана Радојчића? Они пљачкају бре овај народ и ову државу, црпе паре из буџета. Шта ради РТС? Тражи од нас још јер нису довољно, Бога ти добили. Јел то политика? Па, доћи ће време и да неко правосуђе ради свој посао, пре њега РЕМ.

Сад долазимо до РЕМ-а, каже – РЕМ 400 милиона треба да им дамо као независној институцији да би обављали посао 2023. године. Грађани Србије, слушајте 400 милиона је буџет РЕМ-а. У РЕМ-у се нико не пита ништа. Јел неко верује да се нешто у РЕМ-у пита Оливера Зекић или неко из савета РЕМ-а? Па пита се све Александар Вучић, наравно. Он је само нашао довољно беспризорну и бесрамну особу да буде ту да штити, да буде тврђава режима, да не дозволи да до грађана Србије дође информација да не дозволи да случајно националну фреквенцију добије телевизија „Нова С“, па што се бојите тога?

Александре Вучићу, кад си толико храбар, кад си толико успешан и способан, па зашто не даш ту фреквенцију једну „Новој С“? Не бојиш се ваљда једне телевизије? Па, имаш колико хоћеш својих. На крају крајева, ако немаш шта да кријеш дајте плурализам, дајте грађанима да могу да чују и друга мишљења и друга размишљања.

И онда РЕМ шта ће него у штрајк. Кажу притиска их опозиција, притиска их не знам, „Јунајтед медија“, штрајк, а онда једна чланица савета РЕМ-а каже – па, да ми имамо притисак, али од власти. Имамо од власти притисак да случајно не дамо фреквенцију телевизији „Новој С“. Онда дође закључак. Прочитаћу закључак председника Одбора за културу и информисање, који нажалост није добио већину, јер је добио онај кога је предложила власт – у сваком демократски уређеном систему Регулаторно тело за електронске медије представља чувара, али и креатора таквог амбијента са велико политичком, интелектуалном, али и моралном одговорношћу, свестан важности информативног и културног простора који формира, гради, али и брани. Па, видите сами да ли се то дешава са данашњим РЕМ или не?”