Прочитај ми чланак

ПЉАЧКА ДРЖАВЕ: 20 милиона евра за километар пута – потписао Тома Мона

0

Министар грађевинарства Томислав Момировић потписао је пре два дана уговор о изградњи деонице ауто-пута према црногорској граници, од Пожеге до Дуге Пољане код Сјенице, са кинеском компанијом ЦРБЦ, после непосредне погодбе, без тендера.

Деоница је дуга 75 километара, а уговорена цена износи невероватних 1,5 милијарду евра. Тиме је изградња километра ауто-пута у Србији достигла цифру од 20 милиона евра по километру, што је цена која се у региону може поредити једино са ценом изградње ауто-пута Подгорица-Матешево у Црној Гори, коју је клептократски режим Мила Ђукановића такође уговорио непосредном погодбом са истом кинеском компанијом, ЦРБЦ – стоји у саопштењу Демократске странке.

– Прошлог октобра потписан је уговор са ЦРБЦ о изградњи ‘Фрушкогорског коридора’ по цени од 606 милиона евра, односно близу 13 милиона евра по километру. Пружили смо доказе да је цена уговорена директном погодбом барем двоструко већа од реалне, мислећи да је то максимум за владајући режим – изјавио је Небојша Новаковић, председник Покрајинског одбора Демократске странке. 

Међутим, ценом од 20 милиона евра по километру за деоницу ауто пута од Пожеге до Дуге Пољане код Сјенице, владајући режим је поново доказао да за њих не постоји горња граница бескрупулозности и корумпираности – додао је он.

Поређења ради, километер ауто-пута од Загреба до Сплита коштао је 6,7 милона евра по клометру, ауто пут кроз Вардарску долину у Северној Македонији 8,7 милиона евра по километру, а изузетно захтеван ауто-пут “Егнатиа Одос” у Грчкој који преко најтежег планинског терена повезује Солун са Игуменицом на Јонском мору 8,3 милиона евра по километру. Међутим, цене изградње ових ауто-путева уговорене су путем тендера, док се у Србији сви капитални инфраструктурни пројекти које изводе фирме из Кине, Турске, Азербејџана и других земаља уговарају у четири ока, непосредном погодбом, избегавањем Закона о јавним набавкама, под формом међудржавног уговора.

– Оно што режим успешно сакрива од јавности је да ово нису никакве кинеске, турске, азербејџанске инвестиције, никакви поклони, него се Србија додатно задужује код ових земаља, у највећој мери од Кине. Грађани Србије нису свесни колики су зајмови у питању – само Кини ће Србија дуговати близу 15 миијарди евра уколико се сви уговори и споразуми реализују по уговореним ценама – наглашава Небојша Новаковић.

Новаковић је сликовито објаснио ситуацију у којој се налазимо. „Србија је током периода од близу 200 година, од Књаза Милоша до Бориса Тадића завршила са укупним дугом од 15 милијарди евра, да би је напредњачки режим за само десет година задужио за још преко 15 милијарди евра. Када се овоме додају и кинески кредити, укупни дугови Србије ће се попети близу невероватних 50 милијарди евра.

– Ово је пљачка невероватних размера. Не задужује се само садашња генерација, него ће и наша деца и унуци морати да враћају оно што је напредњачки режим опљачкао – закључује Небојша Новаковић.