Прочитај ми чланак

Пленковић не одустаје: Забрана увоза руске нафте у децембру, одлука није одложена

0

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да одлука ЕУ о забрани увоза руске нафте ступа на снагу за све у децембру и да та одлука није одложена, већ ступа на снагу таква каква јесте, на време.

„ЕУ је донела заједно, не Хрватска, него свих 27 држава чланица, пакет санкција према Русији. Србија није доказала да је на било који начин енергетски угрожена или да увоз руске нафте представља задњу сламку спаса да би грађани Србије имали бензин. Немају нити једног аргумента“, рекао је Пленковић за хрватске медије.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Хрватски премијер каже да та „одлука није одложена, него ступа на снагу за све“ у децембру. Он оцењује да „није Вучић дошао ту и изборио се за одлуку“, већ да „одлука ступа на снагу таква каква јесте на време“.

Хрватски премијер каже и да Србија може увести нафту преко Крка, преко Јадранског нафтовода, било коју нафту осим руске, јер је ЕУ одлучила да примени санкције на увоз руске нафте.

„Да знамо да панчевска рафинерија не може никакву нафту прерађивати, па дали бисмо им руске колико им треба. Шта би ми сада требало? Дати њима руску иако могу купити и било коју другу нафту, прерађивати је и продавати својим грађанима“, сматра Пленковић.

Према његовим речима, „испада као да је Хрватска сама од себе смислила санкције јер нема шта друго да ради осим да напакости Србији“.

„То је смешно. Увредљиве и безобразне тезе. Врло је важно да се схвати порука, свако ко хоће да буде у ЕУ, то подразумева и неке пакете санкција“, рекао је Пленковић.