Прочитај ми чланак

План протеста „Србија против насиља“: Шетња од Скупштине до Газеле…

0

Други по реду протест „Србија против насиља“ биће одржан у петак, 12. маја, окупљањем грађана у 18 часова испред Скупштине Србије, где ће организатори поново прочитати своје захтеве, а затим се, заједно са окупљеним грађанима, упутити ка Газели, где следи двочасовна блокада.

Како је Данасу речено у Не давимо Београд, током блокаде на Газели биће саоштени даљи кораци и начини протестовања.

Подсетимо, иако су организатори протеста „Србија против насиља“ најавили да ће тек сутра испред Владе Србије саопштити план на који ће се протест одржати у петак, како би се избегле могуће манипулације од стране режима, председник Србије, Александар Вучић је још јутрос на телевизији Пинк рекао да се планира блокада путева, поменувши Газелу.

У Не давимо Београд кажу да ће протест “Србија против насиља” бити организован без говора и обраћања организатора и уз „највеће поштовање и саосећање са болом коју сви осећамо због ових незапамћених трагедија“.

– На почетку че бити прочитани захтеви протеста, након чега ће се поворка грађана у тишини упутити у блокаду моста Газела – истичу у НДБ.

Протест организују Демократска странка, Народна странка, Зелено леви фронт / Не давимо Београд, странка Заједно и Странка слободе и правде / Покрет слободних грађана / Синдикат Слога / Покрет за преокрет – Уједињени, али протест није страначки и добродошли су сви грађани и све организације који желе да подрже борбу против насиља, без икаквих подела.

Скуп ће се одвијати без страначких обележја.

Први протест „Србија против насиља“, који се одржао пре два дана, у понедељак, 8. маја, окупио је, према тврдњама организатора 50.000 људи.

Не само у Србији већ и у региону и свету, овај протест је окарактерисан као највећи у последњих пар година против режима Александра Вучића.

Председник Србије је оспоравајући масовност и смањујући број окупљених за више од пет пута, најавио такозвани контраминг 26. маја, најављујући милионе грађана који ће доћи да подрже њега и власт Српске напредне странке.

Повод за оваква друштвено политичка превирања, односно тражење одговорности власти од стране опозиције су незапамћене трагедије, масовна убиства у ОШ Владислав Рибриникар у Београду и потом, за непуна два дана, масакр у околини Младеновца.

Захтеви протеста “Србија против насиља”

Захтевамо хитно заустављање даље промоције насиља у медијима и јавном простору, као и одговорност за дугогодишње неадекватно реаговање надлежних органа, односно смену одговорних министара. Такође, неопходно је хитно заседање Народне скупштине на којој ће се размотрити одговорност Владе РС и безбедносна ситуација у земљи.

Како би се зауставила промоција насиља у јавности, захтевамо
1) смену Савета РЕМ-а
2) гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести, подметачине и континуирано крше новинарски кодекс,
3) одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су Пинк и Хепи ТВ.
4) хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма.

Захтева се и институционална одговорност и смена министара полиције Братислава Гашића, Александра Вулина, шефа БИА-е и министра просвете Бранка Ружића, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних, као и хитно заседање Народне скупштине на којој ће се размотрити одговорност Владе РС и безбедносна ситуација у земљи.

* Захтев за смену министра просвете Бранка Ружића је испуњен, а за испуњење другог захтева, заказивање седнице Народне скупштине, обезбедили смо потписе свих опозиционих организација, односно ⅓ посланика, чиме је испуњен законски услов за сазивање седнице коју Владимир Орлић сада мора да сазове. На седници ће се размотрити одговорност Владе Републике Србије и безбедносна ситуација у земљи.