Прочитај ми чланак

Плаћамо 200.000 евра за летовања телохранитеља!

0

Државни буџет ће ове године бити „олакшан“ за око 200.000 евра, колико ће грађани Србије платити за трошкове службених телохранитеља, који по иностранству чувају државне функционере и остала „угрожена лица“. Према уредби Владе, најмања дневница износи 12, а највећа 132 долара

Државни буџет ће ове године бити “олакшан” за око 200.000 евра, колико ће грађани Србије платити за трошкове службених телохранитеља, који по иностранству чувају државне функционере и остала “угрожена лица”. Право на телохранитеље имају садашњи и бивши председник државе, бројни министри и државни секретари.

Према слову закона, држава покрива дневнице, превоз, хотелски смештај, исхрану и све остале трошкове оних који прате и чувају државнике и оне за које је процењено да им је безбедност нарушена.

ДНЕВНИЦЕ ОД 12 ДО 132 ДОЛАРА

Према Владиној уредби о одређивању послова безбедносне заштите одређених лица и објеката, право и обавезу обезбеђења током путовања у земљи или иностранству имају председник државе Томислав Николић, председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић и председник владе Мирко Цветковић. Исто важи и за министре Вука Јеремића, Драгана Шутановца, Ивицу Дачића, као и за директоре БИА, ВБА и ВОА, начелника Генералштаба ВС и директора полиције.

 Осим њих, на обезбеђење имају право и бивши шеф државе и лидер ДС Борис Тадић, али и “носиоци највиших правосудних функција и други државни функционери у зависности од процене угрожености”. Тако полицијску пратњу има и лидер ЛДП Чедомир Јовановић, генерални директор РТС Александар Тијанић, али и сведок сарадник Љубиша Буха, затим специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, актуелна министарка правде Снежана Маловић, као и државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен.

 Дневнице за службена путовања разликују се у зависности од земље у коју се путује. Тако, према званичној владиној уредби, најмања износи 12 долара, уколико је реч о путу у Монголију, односно 132 долара, ако је реч о Сејшелима. Дневнице телохранитеља, према истом документу, за Грчку, Црну Гору, Шпанију или Бугарску, дестинације на које се углавном одлучују српски државници, износе између 40 и 62 евра.

 – Уколико би сви државници који имају обезбеђење отишли на летовање, а сумњамо да неће, само на дневнице телохранитеља било би потрошено око 50.000 евра, колико би износио смештај и храна. На то би требало додати и трошкове превоза, који би износили око 20.000 евра. Такође, државни буџет би платио 80.000 евра за друга лица, која имају право на обезбеђење због процене да им је безбедност угрожена – тврди извор из Владе за дневни лист “Информер”.

ЗАСАД СЕ САМО ШУТАНОВАЦ ОДМАРА

Од актуелних чланова владе који имају обезбеђење, тренутно је на одмору министар одбране Драган Шутановац, док су премијер Мирко Цветковић и министри Дачић, Јеремић и Маловић у Београду.

 – Премијер ради и заиста не знамо када ће на одмор – кажу у Цветковићевом кабинету.

 Државни секретар у Министарству одбране Слободан Хомен каже да још није на одмору.

 – Планирам да одем, али без обезбеђења. То је лична одлука и тако је већ годинама – рекао је Хомен.

 У ЛДП-у кажу да је њихов лидер, такође, у Београду.

 – Све трошкове његовог летовања сноси Јовановић лично, држава никад ништа није платила – кажу у ЛДП.

(Информер)