Прочитај ми чланак

ПИСМО ВУЧИЋУ: Одборници СНС претили Хрватима

0

СУБОТИЦА - Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов упутио је данас отворено писмо председнику Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу у којем је навео да су на седници Скупштине града Суботице одборници СНС-а претили Хрватима.

a

Фото: Милош Јањатовић/РТВ

СУБОТИЦА – Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов упутио је данас отворено писмо председнику Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу у којем је навео да су на седници Скупштине града Суботице одборници СНС-а претили Хрватима.

Жигманов је у писму навео да је такав однос одборника СНС-а „нешто што Хрватима у Војводини најмање треба“.

„Истовремено, та врста насртаја на слободу говора и претње да Хрвати у Србији треба да пазе шта ће говорити и шта ће чинити није наишла на осуду или противљење представника владајуће скупштинске већине“, навео је председник ДСХВ-а.

Жигманов, који је и одборник у Скупштини Суботице, на јучерашњем заседању успротивио се смени познатог редитеља Золтана Шифлиша из Савета Фестивала европског филма Палић и оценио да тиме они који нису део политичких структура власти „бивају елиминисани“.

„Уколико политичке снаге буду градиле кадровску политику у подручју културе на начин привржености и лојалности, онда ћемо имати ситуацију која је била на делу за време Информбироа“, рекао је Жигманов.

Председник одборничке групе СНС-а Стеван Бакић одбацио је ове наводе и рекао Жигманову да их „не упоређује са временима Информбироа“.

„Нити су услови такви, нити сте ви тај који то треба да изговара за овом говорницом. Кад ја будем чуо да сте подигли глас да заштитите Србе у Хрватској као мањину, шта све преживљавају, онда ћу вам дозволити и овде исто да дижете глас и да нас називате овако како нас називате“, поручио је Бакић Жигманову.

Жигманов је након тога рекао да је изношење таквих прозивки „више него проблематично“.

У расправу се укључила и одборница Покрета за грађанску Суботицу Јосипа Иванковић која је и чланица Хрватског националног већа, и оценила да је Бакићев наступ „вређање Хрвата у Суботици“, због којег се осећа „угрожено“.

„Ја сам рођена у овој земљи. Ово је моја земља. И не желим да се у овој скупштинској сали осећам угрожено. До сада се никада нисам осећала угрожено, ово је први пут“, рекла је Јосипа Иванковић.

Председник одборничке групе СНС-а је њене тврдње одбацио назвавши их „лажима и извртањем ствари“.

„Ја сам само реаговао на нешто што је упоређено са Информбироом. Колегинице, да ли знате шта се тада догађало, тих година? И да је то данас исто? Шта ми требамо да радимо? Ми да седимо, а ви да нас заливате? Да не смемо ништа да вам проговоримо“, казао је Бакић.

Јосипа Иванковић је затражила да се скупштина изјасни да ли је Бакић повредио пословник, а већина се изјаснила да није било повреде пословника.

Јуче смењени Золтан Шифлиш, угледни и вишеструко награђивани мађарски филмски редитељ из Војводине, био је дугогодишњи члан Савета фестивала и један од његових селектора.

Шифлиш је и члан Мађарског националног савета и један од оснивача Мађарског покрета, који је опозиција владајућем Савезу војвођанских Мађара.