Прочитај ми чланак

Писмо премијеру: Ваш Монтенегро наша је Црна Гора – а нас има много! (ВИДЕО)

0

Размислите о свему, молим Вас! Повуците закон и покажите да поштујете свој народ и своје грађане, јер у противном народ не може бити уз Вас, ако сте Ви против њега

Пише: Павле

Баш и нијесам Србин или можда и јесам. Да ли то морам да Вам потврдим, предсједниче Владе?! Ништа од тога нијесам, ако допустите – обичан, мали, до јуче уплашени грађанин који иза прозорских застора гледа живот, који се бојао слободе као оца, скривеног негдје у некој најудаљенијој Месиној соби сјећања.

И да знате – био сам за ,,Да“, за Црну Гору коју волимо. И сви моји. То што неки називају Монтенегром, моја је Црна Гора! И свих најближих који су се рађали и сахрањивали са Христовим крстом изнад главе. И зато сам изашао ових јануарских дана и ја на улицe са другима, мојим комшијама, кумовима, рођацима, да одбранимо своју Црну Гору, не ни српску, ни црногорску, ни албанску, него грађанску, како пише у Уставу.

Изашао, као онда у мајским данима 2006, сада да би рекли ,,Да“ нашој православној вјери, нашој Цркви и нашим светињам, јер зар нијесмо ми држава, а не Влада?! Зар се народ не пита у демократијама, а не само Ви, драги мој помало, као да ми се чини – љути или пријетећи предсједниче Владе?! Да, прочитао сам шта сте, наиме, рекли на неком Вашем партијском скупу у Пљевљима.

Има нас много, знате, различитих по свему. Препознајем то и по политичкој припадности коју нико не показује. Има их баш и из Ваше странке, а још више и Ваших бирача, уважени предсједниче, попут овог који Вам замолно пише да не журите у оцјенама, нити будете искључиви, јер сви смо људи и погријеши се као што сте и Ви доношењем овог безаконог закона. Лако је окривити другога, а себе ни погледати.

Нијесу, драги мој предсједниче, ово литије против власти, ваљда се то са прозора Ваших кабинета тако може учинити. Ово су литије за одбрану Цркве, а власт не би смјела да буде против ниједне вјере, нити Цркве. А Ви као да сте заборавили то, посебно на равноправност, то што сте признали и дали као право нашој католичкој и исламској браћи – забранили сте већинском православном Божјем народу.

И не само то, него хоћете Митрополији нашој која није ни црногорска, ни српска, већ Христова Црква, у коју равноправно иду и Срби и Црногорци, да одузмете њену вјековну имовину, да је препишете код катастра, којега Ваш предсједник, и наш по слову закона, оптужује да је чинила наводно кривично дјело узурпације имовине уписујући за вријеме ваше власти да је црквено оно што је наводно било државно, иако је ова наша Црква старија и од нас и од државе са овим именом.

И није митрополит Амфилохије на на челу било какве антицрногорске опозиције, већ на челу вјерујућег, већинског, достојанственог народа, који јесте опозиција безакоњу и неуставности вашег закона, не и Црне Горе.

Прије би се, драги мој предсједниче Владе, могло рећи да сте Ви у незнању или обавези да извршите наређене узбунили Црну Гору, дигли је на ноге, извели на улице и сада се љутите што не може бити по Вашем, него народном.

Баш тако ће и бити као у свакој демократској земљи. И биће нас сваким даном све више, излазили или не, јер сте нас учинили грађанима другог реда, са мање права и више несигурности – и то је против Црне Горе, а не ово што ми мирно шетамо, носимо иконе своје и свијеће молећи се Богу.

И зашто не би Црна Гора били и српска, уважени предсједниче Владе, када је већ црногорска, бошњачка, албанска, хрватска, муслиманска, као да су Срби забрањени у Црној Гори и да је пожељно да их је све мање. Није ли зато што је овај закон не само против СПЦ него и против српског у Црној Гори?!

И чудно да то и сами не препознате и заштите и српско као албанско и бошњачко, на примјер – чувати другог од себе је било одувијек чојско о и људски у Црној Гори. Не заборавите на наше свеце, филозофе и мудраце. Све је то она ћирилична Црна Гора коју као да желите гурнути у заборав под тепих Ваше виле на Горици.

Размислите о свему, молим Вас! Повуците закон и покажите да поштујете свој народ и своје грађане, јер у противном народ не може бити уз Вас, ако сте Ви против њега.